ROGLIĆ O POSLOVNOJ KLIMI:

'Kod nas vas činovnik uvjerava da ono što želite nema smisla'

09.06.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Na Danu poduzetnika održan je panel 'Nužnost promjena - kako do bolje poduzetničke klime' na kojem su sudionici raspravljali o poduzetničkoj klimi i ključnim reformama koje Vlada treba učiniti za poticanje poduzetništva i investicija

Na upit na koji način Vlada daje podršku poduzetnicima potpredsjednik Branko Grčić naglasio je da je ključna stvar podjela rizika. 'Država uz fondove EU sudjeluje u financiranju od 25 do 40 posto vrijednosti pojedinih investicijskih projekata', rekao je Grčić, dodajući da su tu i drugi instrumenti poput kredita HBOR-a jamstava HAMAG-a.

Komentirajući daljnji pad omjera investicija prema BDP-u u 2013. godini predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić naglasio je da još nismo stvorili uvjete za privlačenje investicija. 'Kada se investitori odlučuju za neku zemlju gledaju sve faktore rizika i kada se slože sve kockice zaključe da se u Hrvatskoj ne isplati ulagati. Preostaje nam ili sniziti cijenu rada ili raditi reforme koje će potaknuti ulagače', poručio je Mudrinić.

Sličnog je mišljenja i Branko Roglić, koji posebno upire prst u neefikasnu administraciju. 'Nijedna druga tranzicijska država nema tako lošu administraciju kao Hrvatska. Kod nas vas činovnik uvjerava da ono što želite napraviti nema smisla', tvrdi iz vlastitog iskustva Roglić te dodaje da je nužno uspostaviti ravnotežu između javne potrošnje i realne ekonomije. 'Najprije treba restrukturirati državu. Ne može na otoku Braču biti sedam općina', poručuje Roglić.


Potpredsjednik Grčić izrazo je sumnju u pouzdanost HUP-ovog istraživanja o padu investicija u prošloj godini i pozivajući se na podatke FINA-e iz kojih se može zaključiti da su investicije rasle. Pritom je ukazao na apsurdnu situaciju da Državni zavod za statistiku ne prati kretanje investicija. Kada je riječ o reformi državne uprave, Grčić je rekao da 'draft' za nove zakone o državnim službenicima i njihovim plaćama postoji, ali da ne zna kada će ići u proceduru.

Roglić je naglasio da nema promjena u državnoj administraciji dok se ne počne ozbiljno vrednovati rad državnih službenika. Osvrnuo se i na promjene Zakona o radu ustvrdivši da on mora omogućiti poduzetniku da otpusti radnika za kojeg smatra da nije dobar za poduzeće. Pritom je naglasio da je pravom poduzetniku zadnji potez otpuštanje radnika.

Predsjednik Hrvatskoga udruženja drvoprerađivačke industrije Zdravko Jelčić izrazio je uvjerenje da drvna industrija uz kvalitetniju podršku države može udvostručiti izvoz, koji je prošle godine iznosio milijardu dolara i vratio se na pretkrizne razine.