Poplave prijete

Pod vodom su već mnoge vikendice: Ponovno buja Una kod Kostajnice, Sava u Jasenovcu na 805 cm

15.05.2019 u 09:00

Bionic
Reading

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u srijedu ujutro ponovno je počeo rasti, pa se i dalje radi na zaštiti kuća, doznaje se u Stožeru civilne zaštite. 'Una je stagnirala dva sata pa je počela ponovo rasti', kazao je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić. Najugroženiji su stambeni objekti u Ulici Nine Marakovića koja se nalazi uz samu rijeku Unu, a stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom

U 11 sati vodostaj Une narastao je na 464 centimetra, dok je Sava u Jasenovcu dosegnula 805 centimetara, što je 14 centimetara više nego u 6 sati. Istodobno, Korana u Karlovcu je na 787, a Kupa na 759 centimetara.

Sve službe zaštite i spašavanja - Civilna zaštita, vatrogasci, Hrvatske vode, HGSS, Crveni križ i druge u stalnoj su pripravnosti i pomažu stanovnicima da obrane svoje domove. Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save koje su u porastu. Tako Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava. U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

  • +15
Visoki vodostaj Mrežnice Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'U ponoć smo morali zvati dodatne snage vatrogasaca susjednih vatrogasnih društava, a na terenu smo bili cijelu noć', rekao je Prpić.

Stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

  • +13
Hrvatska Kostajnica: Vodostaj rijeke Une i dalje raste, mještani i vatrogasci nastavljaju borbu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

  • +4
Stanje na Mrežnici u utorak Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u srijedu u 7 sati iznosio je 768 centimetra. U protekla 48 sata Kupa je zbog obilnih kiša narasla za više od 5,5 metara, ali opada, što će se i nastaviti, jer Kupa u Kamanju, uzvodno od Karlovca, pada i po šest centimetra na sat.

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 7 sati je 793 centimetra i lagano opada, a u 6 sati je voda bila dva centimetra viša te su i dalje na snazi sinoć proglašene izvanredne mjere za obranu od poplave.

Vodostaj rijeke Mrežnice kod Karlovca u 7 sati stagnira, mjeri 398 centimetara, što je za 62 centimetra više nego jučer u sedam sati, te 58 centimetara više od dosadašnjeg rekordnog vodostaja iz kolovoza 1959. godine kada je iznosio 340 centimetara. No najgore je prošlo, jer je uzvodno, u Juzbašiću, razina Mrežnice u opadanju po dva centimetra na sat.

  • +3
Poplavljena Hrvatska Kostajnica Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Najkritičnije je jučer bilo u Ulici Nine Marakovića u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je voda ušla u neka dvorišta i do pragova kuća.

'Stanje još uvijek nije kritično i niti jedna kuća još nije poplavljena. Na najkritičnijim su mjestima već ranije postavljene tzv. box barijere i zečji nasipi, a pripadnici civilne zaštite i drugih službi obilaze teren i po potrebi učvršćuju nasipe. Kako bi izbacili vodu iz nekih dvorišta, crpke su u stalnom radu. Organizirali smo dežurstva tijekom cijele noći, pa vjerujemo da nas voda neće iznenaditi', rekao je za Hinu kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan.

Zbog velikih količina oborina voda iz kostajničkog vodovoda je još uvijek zamućena, pa su iz gradskog Komunalca upozorili mještane grada Kostajnice i općina Majur i Donji Kukuruzari, koji su priključeni na izvor Pašina vrela, da i nadalje prokuhavaju vodu.

U slučaju pogoršanja na teren će izići i vojska. Već bi iduće godine trebala početi izgradnja montažne i betonske brane, najavio je gradonačelnik, pa mještani više neće morati strahovati od poplava.