RAZOČARANI CLEGG

Koalicija liberala i torijevaca?

07.05.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Konzervativci koji su skupili najviše glasova na britanskim parlamentarnim izborima u četvrtak, imaju prioritet u pokušaju sastavljanja nove vlade, izjavio je u petak Nick Clegg, šef Liberalno-demokratske stranke, koja je zauzela treće mjesto.

'Rekao sam da bilo koja stranka koja dobije najviše glasova i mjesta, ako i ne osvoji apsolutnu većinu, ima prioritet u pokušaju vladanja, bilo sama, bilo u savezu s drugim strankama, i ostajem pri tom stavu', kazao je on medijima ispred glavnog stožera svoje stranke u Londonu.

Prvi nepotpuni rezultati govore da konzervativci raspolažu relativnom većinom, kazao je Clegg istaknuvši kako je 'sada na konzervativnoj stranci da dokaže da je u stanju pokušati vladati u općem interesu'.

Torijevci Davida Camerona osvojili su parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji prvi put nakon 1992., ali ne raspolažu apsolutnom većinom od 326 mjesta u parlamentu.

Laburistička stranka Gordona Browna, na drugom mjestu, objavila je već u četvrtak navečer da će pokušati ostati na vlasti, eventualno uz pomoć saveza s liberal-demokratima.