BURNO O REGIJAMA U ŠIBENIKU

Knin bi trebao biti sjedište Dalmacije?!

05.11.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Predstavnici lokalnih samouprava Šibensko-kninske županije lošim su ocijenili nacrt prijedloga zakona o regionalnom razvoju RH zbog, kako su kazali, nejasnih učinaka na budućnost lokalnih jedinica.

Na današnjem sastanku u Uredu župana šibensko-kninskog Gorana Pauka predstavnici županije, gradova i općina izrazili su sumnju da najavljeno osnivanje pet planskih područja, koja bi u obliku neformalnih organizacija bila zadužena za povlačenje sredstava iz europskih fondova i programa, zapravo prikriveni postupak 'komadanja Hrvatske' u pet regija

Ako je takav scenarij neizbježan, buduća regija Dalmacija svoje sjedište treba imati u Kninu, zaključili su. Takva bi odluka bila jasna poruka da se daje poseban pečat kninskom području koje je bilo pogođeno ratom, kazao je župan, pritom istaknuvši kako nitko u Šibensko-kninskoj županiji nema namjeru umanjivati značaj Splita, Zadra, Dubrovnika, a najmanje Šibenika

Osobitu ogorčenost među predstavnicima lokalne samouprave izazvao je novi prijedlog zakona kojim će biti izbrisan status područjima od posebne državne skrbi, a uvedena potpomognuta područja, jer će prema novom indeksiranju gradovi koji su nekad uživali status od posebne skrbi bitno financijski izgubiti, rečeno je na sastanku. Takvim prijedlogom, primjerice, Grad Drniš izgubio bi oko sedam milijuna kuna svog izvornog proračuna, rečeno je.

Na zaključke sa sastanka oštro reagirao SDP-ov saborski zastupnik Ivan Klarin, ujedno i načelnik Općine Tisno, koji nije nazočio sastanku u Uredu župana. Vlada RH nema apsolutno nikakvu namjeru ukidati županije, istaknuo je Klarin koji je reagirao izjavom, dodajući kako su sve izjave koje su izišle iz Ureda župana samo 'politikantstvo Gorana Pauka kojim se namjerno i bez ikakvih argumenata plaši stanovnike Županije'".

Šibensko-kninska, niti jedna druga županija za vrijeme mandata aktualne Vlade neće biti ukinuta, ustvrdio je Klarin. Premijer Zoran Milanović, podsjetio je, taj je svoj stav potvrdio nekoliko puta u svojim istupima. Demantirao je također informacije kako će gradovi poput Knina i Drniša, koji su se dosad nalazili na područjima od posebne skrbi, nakon ukidanja te kategorije značajno financijski izgubiti. Vlada je i dosad s bitnim iznosima sufinancirala gradove sa statusom posebne skrbi poput Knina i Drniša, istaknuo je.