DVODRŽAVNO RJEŠENJE

Knesset podržao Netanyahua u protivljenju 'jednostranoj' uspostavi Palestine

21.02.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Izraelski parlament izglasao je u srijedu podršku deklaratornoj odluci premijera Benjamina Netanyahua koja se protivi 'jednostranoj' uspostavi palestinske države, nakon sve češćih međunarodnih apela za oživljavanje napora da se postigne dvodržavno rješenje za višedesetljetni sukob

Netanyahuova stranka Likud priopćila je da je 99 od 120 zastupnika glasalo za podršku odluci koju je ranije ovog tjedna usvojila vlada.

Izraelsko je stajalište također da svaki trajni sporazum s Palestincima mora biti postignut izravnim pregovorima između strana, a ne međunarodnim diktatima.

Rat u Gazi, koji bjesni od iznenadnoga Hamasova napada 7. listopada 2023. posljednji je u nizu sukoba između Izraelaca i Palestinaca koji traje već sedamdeset godina i kontinuirano destabilizira Bliski istok.

Nastojanja koja se ulažu u to da se postigne rješenje s uspostavom dviju država u prekidu su od 2014.

Američki predsjednik Joe Biden pokušava postići i širi dogovor na Bliskome istoku, u sklopu kojega bi bila i normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i ostalih arapskih država, kao i osnivanje palestinske države.