odlučno - ne

Izrael se protivi 'jednostranom' nametanju palestinske države

18.02.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Izrael je u nedjelju i službeno iznio svoje protivljenje "jednostranom priznanju" palestinske državnosti, kazavši da se svaki takav sporazum mora postići izravnim pregovorima

Premijer Benjamin Netanyahu iznio je svoju "deklaratornu odluku" kabinetu da o njoj glasa, a njegovi su članovi jednoglasno odobrili mjeru, stoji u priopćenju.

Netanyahu je na početku sastanka rekao da je ovakav potez uslijedio nakon "nedavnih razgovora međunarodne zajednice o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

Rat u Gazi, koji bjesni od iznenadnoga Hamasova napada 7. listopada 2023. posljednji je u nizu sukoba između Izraelaca i Palestinaca koji traje već sedamdeset godina i kontinuirano destabilizira Bliski istok.

Nastojanja koja se ulažu u to da se postigne rješenje s uspostavom dviju država u prekidu su od 2014.

Američki predsjednik Joe Biden pokušava postići i širi dogovor na Bliskome istoku, u sklopu kojega bi bila i normalizacija odnosa između Izraela i Saudijske Arabije i ostalih arapskih država, kao i osnivanje palestinske države.

Netanyahuov ured je izvijestio da službeno izraelsko priopćenje odražava činjenicu po kojoj "Izrael odbija otvorene međunarodne diktate kada je riječ o trajnome sporazumu s Palestincima. Ako se i postigne, sporazum će se realizirati samo kroz izravne pregovore između strana, bez preduvjeta".

"Izrael će se i dalje protiviti jednostranom priznanju palestinske države. Takvo bi priznanje, nakon masakra od 7. listopada bilo poput nagrade bez presedana za terorizam i onemogućilo bi postizanje bilo kakvoga mirovnog sporazuma u budućnosti", navodi se u priopćenju.