SIGURNOSNA PRIJETNJA

Izrael će ograničiti pristup ramazanskim molitvama u Al Aksi

19.02.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Izrael će ograničiti dio pristupa muslimanskim vjernicima jeruzalemskoj džamiji Al Aksi tijekom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama, priopćio je u ponedjeljak ured premijera Benjamina Netanyahua

Militantna skupina Hamas, glavni izraelski neprijatelj u ratu u Gazi, osudila je predložena ograničenja i pozvala Palestince da se mobiliziraju protiv njih. Al Aksa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jeruzalemskom starom gradu na mjestu koje Židovi također štuju jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena. Pravila o pristupu Al Aksi čest su izvor napetosti, osobito tijekom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 10. ožujka.

Na pitanje o mogućnosti blokiranja pristupa izraelskim muslimanima Al Aksi, Netanyahuov ured je odgovorio da je "premijer donio uravnoteženu odluku da dopusti slobodu bogoslužja unutar sigurnosnih potreba koje su odredili profesionalci."

Ministar javne sigurnosti Itamar Ben Gvir, krajnje desni koalicijski partner u Netanyahuovoj vladi, rekao je da će oni koji mrze Izrael iskoristiti ramazan da iskažu podršku vodstvu Hamasa i potaknu nasilje. "Ulazak desetaka tisuća mrzitelja na proslavu pobjede na Brdu hrama sigurnosna je prijetnja Izraelu", rekao je Ben Gvir.

Hamas je predložena ograničenja nazvao "nastavkom cionističkog kriminala i vjerskog ratovanja koje vodi ekstremistička skupina doseljenika u terorističkoj okupacijskoj vladi protiv našeg palestinskog naroda".

Hamas je pozvao Palestince u Izraelu, Jeruzalemu i okupiranoj Zapadnoj obali da "odbace ovu zločinačku odluku, odupru se aroganciji i drskosti okupacije i mobiliziraju se kako bi čvrsto i nepokolebljivo stajali u džamiji Al Aksi".