loš status

Ključa nezadovoljstvo učitelja: Imaju manju plaću od uzgajatelja konja, to sve govori

23.01.2024 u 22:32

Bionic
Reading

Pljušte reakcije na predstavljenu reformu plaća! I prijetnje prosvjedima, pa i štrajkovima. Sindikati imaju rok od 15 dana da na uredbu pošalju svoje mišljenje

Koeficijenti - to je ključna riječ oko koje se danima lome koplja. Brine to i učiteljicu razredne nastave s 20 godina staža Mariju Cvjetković jer plaća koju sada dobije pratit će je do mirovine.

"Plaća bi mi rasla oko 110 eura. Ne možemo biti time zadovoljni", priznaje. Na pitanje kako stoji u odnosu na druge djelatnosti, kaže nam - katastrofa.

"Ne da se išlo na izjednačenje nego na totalno poniženje", dodaje za RTL Danas.

Nezadovoljni su i sindikati u sustavu obrazovanja.

"Među svim usporedbama oko koeficijentima najbizarnija je svakako usporedba učitelja i uzgajatelja konja u državnoj ergeli jer oni drugi imaju oko 11 posto veći koeficijent, naime onaj koji odgaja djecu ima manji koeficijent od onoga koji uzgaja konje", ističe Željko Stipić iz Sindikata zaposlenih u školstvu Preporod.

Plaće neće svima isto rasti. No, u prosjeku će biti veće za oko 13 i pol posto za zaposlenike u državnim i javnim službama.

"Predstavnici državnih službi su zadovoljni kao i dio javnih također ne bih rekao da su svi nezadovoljni. Govorimo o ukupno milijardu i pol eura koje je vlada uložila kao poslodavac", tvrdi ministar rada Marin Piletić.

No, neki već sada najavljuju sljedeći potez.

"Prvi je korak sigurno nekakav prosvjed. Mi to polako pripremamo imali smo sastanak sa članovima radimo to intenzivno", najavljuje glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

U koštac s velikom reformom koeficijenata Vlada se odlučila uhvatiti na kraju mandata.