obrazovni sustav

SDP-ovci: Učitelji zabrinuti prijedlogom koeficijenata

23.01.2024 u 18:23

Bionic
Reading

Iz SDP-a su u utorak upozorili kako su učitelji zabrinuti prijedlogom koeficijenata, a Vladu su pozvali da ih ozbiljno razmotri i revidira te time pridonese pravednijem i održivijem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj

Prijedlog koeficijenata za izračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama izazvao je ozbiljnu zabrinutost među učiteljima diljem Hrvatske, a unatoč obećanjima Vlade o korektnom ujednačavanju koeficijenata u javnom sektoru status učitelja ostao je nepromijenjen, upozorio je u priopćenju SDP-ov Savjet za odgoj i obrazovanje.

Učitelji, koji igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Hrvatske, suočavaju se s nižim koeficijentima u usporedbi s drugim zaposlenicima sa završenim diplomskim studijem. Mlađi savjetnici i stručnjaci u drugim područjima često imaju više koeficijente od učitelja, navodi se u utorak u priopćenju.

Primjerice, mlađi savjetnik pri Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja ima koeficijent 2.2, dok učitelji imaju 1.97. Stručni savjetnik za trening i obuku konja ima koeficijent 2.2. Upravitelj ergele ima koeficijent 2.8, a ravnatelj škole 2.6. Ovakve nepravilnosti postavljaju pitanje ravnoteže i najavljenog ujednačavanja koeficijenata u javnom i državnom sektoru.

Učiteljsko zanimanje više nije dovoljno atraktivno

Jedan od ključnih problema koji muči naše škole jest nedostatak stručnog kadra. Učiteljsko zanimanje više nije dovoljno atraktivno da bi privuklo dovoljan broj mladih ljudi. Male plaće, loši uvjeti rada, gušenje autonomije i kreativnosti te niski ugled u društvu čine ovu profesiju manje privlačnom. Posljedice takvog trenda su vidljive, ne samo u sve većoj zastupljenosti nestručne nastave, već i u problemima koji nastaju unutar sustava te u postignućima učenika.

Kvalitetno obrazovanje predstavlja stup svakog društva, stoga kakva nas budućnost čeka, ako se ne ulaže dovoljno u ljude koji ga oblikuju, pitaju SDP-ovci.

Učitelji zaslužuju dostojanstven život, pravedne i konkurentne plaće, kako bi motivirali mlađe generacije da biraju ovu plemenitu profesiju. U suprotnom, u školama u budućnosti neće imati tko raditi. Učitelji neće šutjeti pred ovakvom nepravdom. Pozivamo Vladu da ozbiljno razmotri i revidira prijedloge koeficijenata kako bi pridonijela pravednijem i održivijem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, poručuju iz SDP-a.