GLOBALNO ZATOPLJENJE

Klimatski aktivisti sukobili se s policijom u Parizu

28.06.2019 u 22:02

Bionic
Reading

Francuska policija koristila je štitove i suzavac kako bi raščistila skupine klimatskih aktivista koji su blokirali most preko rijeke Seine u petak, dok se grad suočavao s rekordnim toplinskim valom, čije uzroke mnogi pripisuju globalnom zatopljenju.

Prosvjednici Extinction Rebelliona, pokreta građanskog neposluha koji je započeo u Velikoj Britaniji, blokirali su promet na mostu Pont de Sullyju u središtu Pariza, u najnovijem valu klimatskog aktivizma diljem sjeverne i zapadne Europe.

"Želimo ljude učiniti svjesnima ekoloških problema koji su simptom sustava", rekla je Sophia Karpenko, francuska neuroznanstvenica i glasnogovornica Extinction Rebelliona.

Policajci koji su bili na mjestu događaja kažu kako je bila riječ o 90 prosvjednika, dok Extinction Rebellion govori o njih 200. Dvije osobe kratko su zadržane, no nije bilo uhićenja, rekli su prosvjednici.

Extinction Rebellion opisuje sebe kao nenasilnu grupu "izravne akcije". Održali su nekoliko važnijih prosvjeda u Londonu, uključujući i ometanje cestovnog i željezničkog prometa, kako bi potaknuli svijest o klimatskim promjenama.

Prošlog tjedna, pokret je ometao festival oglašivačke industrije u francuskom gradu Cannesu, kako bi potaknuo menadžere da se više fokusiraju na napore u svladavanju klimatske krize.

U ožujku, deseci tisuća klimatskih aktivista marširali su Parizom, iako su ih zasjenili veći i ponekad nasilni prosvjedi "Žutih prsluka", pokreta koji se suprotstavio predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Zabrinutost glede klimatskih promjena u javnosti se povećala tijekom prošle godine, nakon niza upozoravajućih izvještaja klimatskih znanstvenika o utjecaju globalnog zagrijavanja.

Također je zabilježena i veća učestalost ekstremnog vremena, uključujući hladnije zime i toplija ljeta, što je uznemirilo građane i znanstvenu zajednicu. U trenutnom toplinskom valu u Europi tempereture ponegdje dosežu i 45 stupnjeva Celzijusa.

Na izborima za Europski parlament u svibnju, Zelene stranke ostvarile su porast u Njemačkoj i Francuskoj i drugim zemljama članicama, što mnogi smatraju potvrdom rasta zabrinutosti među glasačima glede problema povezanih s klimom.