POČASNI GRAĐANIN ŽITIŠTA

Kirurg tražio 500 eura da dječaku operira tumor

09.01.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Neurokirurg Eugen Slavik (62), šef Odjela za eksperimentalnu neurokirurgiju u Institutu za neurokirurgiju u Beogradu uhićen je zbog sumnje da je tražio 500 eura mita od roditelja da bi dječaku operirao tumor na mozgu

BEOGRAD - Otac i majka nedavno odveli na pregled desetogodišnjeg sina D. M. kod liječnika Slavika, koji je od njih zatražio 500 eura da bi operirao teško bolesno dijete, piše Blic. Prema informacijama Blica, Slavik je od roditelja zahtijevao da mu 300 eura daju prije operacije tumora na mozgu, a ostatak novca nakon kirurškog zahvata.

Dječakov otac Ž.M., koji je zaposlen u Gradskoj čistoći, obratio se policiji koja je označila novčanice i liječnika uhvatila 'na djelu'. Ž.M. je sina doveo u Institut za neurokirurgiju i liječniku predao novac u njegovom uredu. Nakon njega, u prostoriju su ušli inspektori koji su kod liječnika pronašli označene novčanice. Liječnik je uhićen i odveden u policijsku postaju, gdje mu je određen dvodnevni pritvor, nakon kojega će biti priveden istražnom sucu.

Slavik je autor brojnih znanstvenih radova na temu neurokirurgije i izvanredni je profesor Medicinskog fakulteta. Zbog svojih dostignuća u medicini, nedavno je proglašen počasnim građaninom općine Žitište, gdje je proveo djetinjstvo. Za nekoliko godina trebao je otići u mirovinu. Kolege iz Kliničkog centra šokirane su uhićenjem.

'Do sada nije imao mrlju u karijeri. Dobar je liječnik i, koliko znam, pošten čovjek. Ne mogu vjerovati da je tražio mito za operaciju dječaka', rekao je jedan kolega, želeći ostati anoniman.

Dječak je primljen u Institut za neurokirurgiju radi ponovne dijagnostike.

'Najoštrije osuđujem to što je učinio dr. Eugen Slavik. To je u potpunoj suprotnosti s liječničkim pozivom. On će snositi posljedice u skladu sa zakonom. Podržavamo svaku akciju policije i tužiteljstva. U našoj ustanovi radi preko 7.000 ljudi i nemoguće je kontrolirati svakog pojedinca', izjavio je dr. Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.