NEVJEROJATNO, ALI ISTINITO

Kinezi u jeku tajvanske krize izvukli prastare avione, kakve je donedavno koristila Albanija, i pretvorili ih u dronove

24.10.2021 u 17:56

Bionic
Reading

Kina je ovih dana u jeku tajvanske krize pokazala umirovljene borbene zrakoplove iz 50-ih godina prošlog stoljeća tipa Shenyang J-6, pretvorene u bespilotne letjelice. Riječ je o kineskoj verziji sovjetskog lovca MiG-19, prvog supersoničnog zrakoplova masovne proizvodnje u svijetu koji se kratko zadržao u sovjetskoj službi, a Kinezi su ga službeno povukli prije 11 godina

Sudeći prema objavljenim fotografijama Narodnooslobodilačke armije Kine, J-6 dobio je novu ulogu, a tportal donosi detalje o letjelici koja bi trebala poslužiti kao mamac za nadjačavanje protivničke protuzračne obrane ili kao osnovni borbeni zrakoplov bez posade.

Zapovjedništvo Istočnog sektora kineske vojske objavilo je fotografije dva Shenyanga J-6 na svojem profilu na društvenoj mreži Weibo tijekom ceremonije obilježavanja početka ciklusa obuke, a satelitske snimke dviju kineskih baza na istočnoj obali u blizini Tajvana ukazuju na poprilično velik broj aviona tog tipa službeno povučenih iz redova vojske 2010. godine.

Fotografije su snimljene u jednoj od dvije baze nasuprot Tajvana, Liancheng ili Xingning, no peteroznamenkasti serijski brojevi na J-6, koji bi identificirali pripadajuću postrojbu, digitalno su zamućeni. To je uobičajena praksa Narodnooslobodilačke armije Kine i sugerira da su otpisani avioni još uvijek u aktivnoj službi. Oba snimljena zrakoplova ostala su neobojena, ali je uočljivo da na svakom krilu imaju po tri potkrilna nosača oružja.

Kina još uvijek nije službeno priznala preoblikovanje J-6 u bespilotne letjelice iako su se još 2013. godine pojavila izvješća prema kojima Kinezi pretvaraju te zastarjele avione u dronove. Nedavno snimljena satelitska fotografija zračne baze Liancheng otkrila je da su Kinezi 'izvukli iz naftalina' pedesetak primjeraka J-6 te su ih poredali uz pistu baze dugačku 7,8 kilometara.

Ažurirane fotografije iz baze Xingning nisu dostupne, međutim satelitski snimci nastali u travnju prošle godine ukazuju na taksiranje 29 aparata tipa J-6 po manevarskim površinama aerodroma, a slične fotografije objavljene su i u prosincu 2018. godine. Valja napomenuti da su aerodromi Xingning i Liancheng udaljeni oko 450 kilometara od obala Tajvana, samoupravnog otoka - države koji Peking smatra svojom pokrajinom i u dometu je aviona J-6.

Shenyang J-6, kineska inačica sovjetskog lovca MiG-19 Izvor: Društvene mreže

Iako je MiG-19 imao relativno kratak životni vijek u sovjetskoj službi, Kinezi su cijenili njegovu okretnost i moćno topovsko naoružanje te su ga po licenci proizvodili za vlastitu upotrebu između 1958. i 1981. godine. Izvorni MiG-19 povučen je iz zrakoplovstava svih država koje su ga nabavile, no Shenyang J-6 i dalje leti za devet od svojih 15 uglavnom afričkih i azijskih operatora, ali u vrlo ograničenom kapacitetu.

Kineski J-6 postiže najveću brzinu od 1540 kilometara na sat, plafon leta iznosi mu 17.900 metara, a ima borbeni radijus od 640 kilometara te je naoružan s tri topa NR-30 kalibra 30 milimetara, bombom od 250 kilograma ili raketama PL-5, kineskim verzijama sovjetskih raketa K-13 poznatih po NATO-voj specifikaciji kao AA-2 Atol.

Shenyang J-6 kineskog ratnog zrakoplovstva Izvor: Društvene mreže / Autor: albaviator

Kineske J-6 koristila je i Albanija radi presretanja mogućeg upada jugoslavenskih MiG-21 u albanski zračni prostor, ali je taj avion bio neučinkovit protiv bržeg MiG-a. Nakon što je Albanija nabavila nešto brže presretače F-7A, odnosno kinesku kopiju MiG-21, J-6 su preraspoređeni za obranu Tirane. Svi albanski lovci J-6 su od 2005. godine prizemljeni zbog nedostatka rezervnih dijelova.