najveće vojne vježbe

Kineski zrakoplovi nakratko ušli u tajvansku zonu protuzračne obrane

04.08.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Dvadeset i dva kineska vojna zrakoplova nakratko su u četvrtak ušla u tajvansku zonu protuzračne obrane, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane na brifingu posvećenom kineskim vojnim vježbama

Sustavi za protuzračnu obranu su ih pratili, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Kina je u četvrtak u vodama oko Tajvana započela najveće vojne vježbe u svojoj povijesti kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku.

Kina to smatra provokacijom, iskazom potpore pristašama neovisnosti Tajvana i kršenjem obećanja Sjedinjenih Država da neće imati službene odnose s Tajvanom.

Kineska vojska lansirala je niz projektila koji su preletjeli Tajvan i pali prvi put u isključivi gospodarski pojas Japana.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi je objasnio da je to prvi put da su kineske balističke rakete ušle na prostor japanskog EEZ-a. Procjenu o broju ispaljenih raketa, devet, dao je Japan, rekao je.

Kina je u četvrtak počela dosad najveće vojne vježbe oko Tajvana u odgovoru na jučerašnji posjet Nancy Pelosi koja je odlučila posjetiti Tajvan unatoč snažnim upozorenjima Kine da to ne čini.

Peking smatra dolazak visoke američke dužnosnice provokacijom Washingtona koji time iskazuje podršku neovisnosti Tajvana i zapravo odustaje od obećanja da neće imati službene odnose s otokom.

Vježbe uključuju pucanje uživo u šest područja oko Tajvana, na području vrlo frekventnih trgovinskih koridora od kojih su neke udaljene samo 20 kilometara od tajvanske obale.

Manevri kineskih oružanih snaga počele su u četvrtak u podne po mjesnom vremenu i uključuju ispaljivanje "konvencionalnih raketa" u vodama istočne obale Tajvana, rekao je Shi Yi, glasnogovornik kineskih vojnih snaga.