UGROŽEN AMERIČKI DOLAR

Kina upozorila SAD da se igra s vatrom oko otplate duga

09.06.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Republikanski zastupnici u američkom Kongresu 'igraju se s vatrom', razmatrajući čak i kratak zastoj u otplati duga kao sredstvo da bi iznudili dublje rezove državne potrošnje, izjavio je u srijedu savjetnik kineske središnje banke

Ideja o tehničkom neplaćanju duga, u biti odgodi plaćanja kamata za nekoliko dana, dobija potporu sve većeg broja republikanaca koji je vide kao cijenu vrijednu plaćanja, ako to prisili Bijelu kuću da smanji potrošnju, izvijestio je Reuters u utorak.

No, bilo koji oblik neplaćanja duga mogao bi destabilizirati globalnu ekonomiju i pogoršati već napete odnose s velikim američkim vjerovnicima, kao što su Kina, upozorili su državni dužnosnici i investitori.

Li Daokui, savjetnik Narodne banke Kine, rekao je kako bi zastoj otplate duga moglo ugroziti američki dolar, te da Peking treba odvratiti Washington od tog pravca djelovanja.

'Mislim kako postoji rizik da dođe do zastoja otplate američkog duga', kazao je Li novinarima na marginama foruma u Pekingu. 'Rezultat će biti vrlo ozbiljan, i ja se stvarno nadam da će se prestati igrati s vatrom', rekao je Li.

Kina je najveći inozemni vjerovnik SAD-a, koji je držao više od 1000 milijardi dolara duga američkog ministarstva financija u ožujku, prema američkim podacima, tako da zabrinutost Pekinga ima znatnu težinu u Washingtonu. 'Ja zaista brinem o rizicima američkog duga, što mislim da može dovesti do pada vrijednosti dolara', rekao je Li.

Američki Kongres već tjednima oklijeva s povećanjem zakonskog ograničenja za zaduženje države, dok zastupnici raspravljaju oko toga kako obuzdati deficit koji se projicira na 1,400 milijardi dolara u ovoj fiskalnoj godini. Američko ministarstvo financija reklo je da će 2. kolovoza ostati bez prostora za dodatno zaduživanje.

Ako SAD ne bude u mogućnosti plaćati kamate na dug, Obamina administracija je upozorila na 'katastrofalne' posljedice koje bi mogle gurnuti još uvijek krhko gospodarstvo natrag u recesiju.

Financijska tržišta prate američke rasprave, ali vide mali rizik od zastoja otplate duga.

Američke su obveznice u srijedu u Europi imale čvrste cijene, poduprte bijegom u percipiranu sigurnost od grčke dužničke krize i brige oko usporavanja gospodarskog rasta SAD-u.