napeti odnosi

Kina pokrenula vojne vježbe, Tajvan: 'Prestanite s iracionalnim vojnim provokacijama'

23.05.2024 u 07:50

Bionic
Reading

Kina je pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana kako bi ih, kako su rekli, 'kaznili' za 'separatističke poteze'. Sve se događa samo nekoliko dana nakon što je na otoku prisegnuo novi demokratski izabrani čelnik

11.09 Tajvansko vijeće za odnose s Kinom pozvalo je Kinu da zaustavi vježbe.

'Tajvan snažno prosvjeduje protiv vježbi. Tražimo od Kine da prestane sa svojim iracionalnim vojnim provokacijama', rekao je novinarima glasnogovornik Liang Wen-chieh.

Prema anketama Vijeća, više od 92% Tajvanaca ne odobrava akcije kineske vojske u vodama koje okružuju otok, dodao je.

'Peking bi trebao shvatiti da njegova zastrašujuća taktika neće osvojiti srca i umove. Samo će pojačati napetosti između obje strane i povećati regionalnu volatilnost', rekao je.

Tim tajvanskog predsjednika Williama Laija nastavit će vladati u skladu s načelima koje je postavio bivši predsjednik Tsai Ing-wen, rekao je Liang Wen-chieh, glasnogovornik vijeća.

Upitan o Laijevom inauguracijskom govoru koji je izazvao oštru osudu Pekinga, Liang je rekao: 'Svaki se predsjednik izražava drugačije.'

"Moram naglasiti da se cilj Tajvana u održavanju mira u tjesnacu nije promijenio', rekao je.

10.27 Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da su vježbe koje provodi u Tajvanu 'nužan i legitiman potez' za očuvanje nacionalnog suvereniteta, dodajući da su 'u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom i uobičajenom praksom'.

Ooslali su upozorenje i protiv vanjskog uplitanja, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik ministarstva.

'Moram naglasiti da je Tajvan neotuđivi dio kineskog teritorija. To je i činjenica utemeljena na povijesti i pravom statusu quo. To se neće promijeniti u budućnosti. Neovisnost Tajvana je osuđena na propast", rekao je Wang.

'Svaki put kada tajvanske separatističke snage poremete status quo, Kina i međunarodna zajednica će pojačati napore da očuvaju načelo Jedne Kine", rekao je. Politika Jedne Kine je diplomatsko priznanje kineskog stava da postoji samo jedna kineska vlada.

Kina novog predsjednika Tajvana Williama Laija vidi kao "opasnog seperatista".

10.24 Na ulicama Taipeija najnovije kineske vojne vježbe prolaze gotovo potpuno nezapaženo. Mnogi govore da nisu zabrinuti. Ali to baš i nije točno, javlja BBC. Ljudi su zabrinuti, ali postoji osjećaj nemoći – a briga oko toga je od male pomoći.

Najčitanija vijest u ovom treutku na Tajvanu dolazi iz trač rubrike, i to o japanskom glumci koji je navodno varao svoju suprugu.

9.29 Stigla je i prva reakcija Japana, gdje je glavni glasnogovornik japanske vlade izrazio zabrinutost zbog vježbi.

Japan će 'nastaviti izravno i jasno priopćavati Kini važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu', rekao je japanski glavni tajnik kabineta Yoshimasa Hayashi.

Hayashi je rekao da će Japan 'nastaviti pažljivo pratiti razvoj odnosa u Tajvanskom tjesnacu'.

9.15 BBC javlja kako je primjećeno da vojni zrakoplovi polijeću i slijeću iz tajvanske zražne luke Hinschu.

8.42 Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Kinu da 'bude racionalna' i da 'prestane potkopavati mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu'.

'Tajvan će zadržati svoje demokratske ideale i neće se mijenjati zbog pritiska susjednih zemalja. Naša je zemlja bedem svjetskih demokratskih i slobodnih sustava', poručili su.

U međuvremenu je tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da je 'spremno te da ima čvrstu volju ali i suzdržanost'.

'Ne tražimo sukobe, ali nećemo bježati od njih. Imamo samopouzdanja da ćemo zaštititi našu nacionalnu sigurnost', stoji u objavi na X.

8.35 Oglasio se i ured tajvanskog predsjednika, poručivši da je 'žalosno' vidjeti kako Kina 'koristi jednostrane vojne provokacije kako bi ugrozila tajvansku demokraciju i slobodu'.

'Suočeni s vanjskim izazovima i prijetnjama, nastavit ćemo braniti demokraciju te smo uvjereni i sposobni čuvati nacionalnu sigurnost. Molimo građane da se ne uznemiravaju', navodi se.

Tajvanska vojska u pripravnosti Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

8.30 Tajvan je poručio da vježbe u četvrtak 'ističu militaristički mentalitet (Pekinga)'. Tajvansko ministarstvo obrane poslalo je pomorske, zračne i kopnene snage da 'obrane otočni suverenitet', navodi se u priopćenju.

'Posljednjih godina kontinuirano uznemiravanje od strane kineskih zrakoplova i brodova značajno je naštetilo globalnom miru i stabilnosti', priopćilo je tajvansko ministarstvo obrane.

'Ova vojna vježba ne samo da ne pridonosi miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, već također naglašava agresivni militaristički mentalitet kineske vojske', dodaje se.

Vježbe, koje su počele rano u četvrtak i koje će okružiti Tajvan, predstavljaju prvi pravi test za Lai Ching-tea u rješavanju odnosa s Kinom, javlja CNN.

Zapovjedništvo Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) na istočnom ratištu priopćilo je da je pokrenulo zajedničke vojne vježbe koje uključuju vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo i raketne snage u područjima oko Tajvana u 7.45 ujutro.

Vježbe se izvode u Tajvanskom tjesnacu koji odvaja otok od kontinentalne Kine – kao i sjeverno, južno i istočno od Tajvana. Vježbe su pokrenute i u područjima oko tajvanskih otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji se nalaze tik uz jugoistočnu obalu Kine, stoji u priopćenju zapovjedništva.

Vježbe su prvi značajni odgovor Kine na ovotjednu inauguraciju Lai Ching-tea kao petog predsjednika Tajvana, nakon pobjede na demokratskim izborima u siječnju. I Lai i njegov prethodnik Tsai Ing-wen su iz prosuverenističke Demokratske progresivne stranke (DPP), koju Peking smatra separatistima.

sve osim nogometa