'OZBILJNO UPOZORENJE'

Kina pokrenula vojne vježbe blizu Tajvana

19.08.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Kineska vojska započela je u subotu vojne vježbe blizu Tajvana, poručivši da je to "ozbiljno upozorenje" separatističkim snagama zbog posjeta potpredsjednika Williama Laija Sjedinjenim Američkim Državama

Lai, koji je favorit na predsjedničkim izborima u siječnju, vratio se iz SAD-a u petak, gdje je službeno imao samo usputna zaustavljanja na putu za i iz Paragvaja, iako je držao govore dok je bio u zemlji.

Peking smatra Tajvan dijelom svog teritorija, čemu se protivi tajvanska vlada.

Istočno zapovjedništvo kineske vojske priopćilo je kako provodi združene pomorske i zračne borbene patrole oko otoka.

Navodi se i da se održava obuka mornaričkih i zračnih snaga s fokusom na koordinaciju brodova i zrakoplova te kontrolu zauzimanja kako bi se testirale "stvarne borbene sposobnosti" vojnih snaga.

"Ovo je ozbiljno upozorenje protiv tajvanskih separatističkih snaga koje se zalažu za neovisnost u dosluhu s vanjskim silama kako bi provocirali", poručilo je Istočno zapovjedništvo.

Tajvansko ministarstvo obrane oštro je osudilo kineske vojne vježbe, poručivši da će poslati odgovarajuće snage da odgovore te da ima sposobnost, odlučnost i samopouzdanje da osigura nacionalnu sigurnost.

"Pokretanje vojne vježbe ovoga puta ne samo da ne pomaže miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, nego također podcrtava militaristički mentalitet", navodi se u priopćenju ministarstva.

U travnju je Kina organizirala vojne vježbe blizu Tajvana nakon što se predsjednica Tsai Ing-wen vratila iz Kalifornije, gdje se susrela s predsjednikom Zastupničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem na povratku iz Srednje Amerike.