VJERSKE SLOBODE

Kina odbacila osude Vatikana

28.12.2010 u 12:04

Bionic
Reading

Vatikan se mora 'suočiti s činjenicama' o vjerskoj slobodi u Kini, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacivši time navode iz božićne poruke pape Benedikta XVI. koji je osudio progon kineskih katolika

'Nadamo se da se Vatikan može suočiti s činjenicama o vjerskoj slobodi u Kini i razvoju katoličanstva u zemlji te poduzeti konkretne korake za unapređenje pozitivnih uvjeta za odnose između Pekinga i Vatikana', rekla je glasnogovornica ministarstva Jiang Yu na redovitom brifingu za novinare.

Papa Benedikt XVI. u tradicionalnoj je poruci 'Gradu i svijetu' molio da se 'ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti katoličkih vjernika u Kini' i osudio 'ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti'.

U uvodniku kineskih novina Global Timesa na engleskom jeziku, koje izdaje vjesnik Komunističke partije People's Daily, kritika je mnogo oštrija i u njoj se ističe da Papa djeluje 'više kao zapadni političar nego kao vjerski čelnik'. 'Vatikan se mora suočiti s činjenicom da su sva vjerska uvjerenja u Kini slobodna sve dok nisu u suprotnosti sa zakonima', piše u uvodniku novina.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene' koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i 'ilegalne' čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Između osam i 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je između Crkve koja ima potporu države i imenuje biskupe bez vatikanskog odobrenja i Svete Stolice.