protest kod wto-a

Kina neće uvoziti plodove mora zbog nuklearke Fukushima, Japanci nezadovoljni

05.09.2023 u 07:03

Bionic
Reading

Japan je poručio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima 'potpuno neprihvatljiva', priopćilo je u ponedjeljak japansko ministarstvo vanjskih poslova

U protuargumentu kineskoj obavijesti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od 31. kolovoza o mjerama obustave japanskog uvoza vodenih proizvoda koje su započele prošlog mjeseca, Japan je rekao da će objasniti svoje stavove relevantnim odborima WTO-a i pozvao Kinu da odmah povuče tu akciju.

Neki japanski dužnosnici nagovijestili su mogućnost podnošenja pritužbe WTO-u zbog kineske zabrane uvoza plodova mora, za koju je američki veleposlanik u Japanu prošli tjedan rekao da je nešto što će Sjedinjene Države poduprijeti.

 U odvojenom priopćenju u ponedjeljak, japansko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je Japan također zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza vezanoj uz Fukushimu prema uvjetima trgovinskog sporazuma Regionalnoga sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP).  

"Japan se nada da će Kina održati razgovore s japanskom stranom što je prije moguće i ponovno ispitati svoje mjere u skladu sa svojim obvezama prema Sporazumu RCEP", rečeno je.