popustio nulti covid

Kina konačno priznala da je smrtnost od covida 'ogromna', 70 posto od 25 milijuna stanovnika Šangaja je zaraženo!

03.01.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Kineski dužnosnici priznali su da je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom u zemlji 'ogroman', a jedan je liječnik rekao da je čak 70 posto od 25 milijuna stanovnika Šangaja možda zaraženo

Do naglog porasta infekcija došlo je nakon što je prošlog mjeseca iznenada ukinut pekinški tvrdokoran pristup 'nula covida' te su zaraženi brzo preplavili bolnice, mnogi i krematorije. U rijetkom priznanju zdravstveni dužnosnici rekli su na TV-u da se u zemlji bilježi porast 'kritičnih i smrtnih slučajeva'. Međutim, u pokušaju da ublaže situaciju, tvrdili su da je porast u skladu s onim u drugim zemljama. Peking je također kritizirao nacije koje sada od kineskih putnika zahtijevaju da pokažu negativan test na covid prije ulaska - uključujući UK i SAD - upozoravajući da bi mogao poduzeti 'protumjere' kao odgovor, piše Daily Mail.

U ponedjeljak je kineski predsjednik Xi Jinping konačno priznao pogreške svoje drakonske politike nultog covida jer nije uspjela obuzdati virus i izazvala je prve masovne prosvjede u zemlji desetljećima unatrag. Premijer je u svom novogodišnjem obraćanju naciji priznao 'teškoće i izazove bez presedana' i rekao da je 'sasvim prirodno' to da su njegove oštre mjere karantene naišle na otpor.

  • +12
Covid u Šangaju Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Xi je 7. prosinca odustao od politike nultog covida, ali njegova nova strategija življenja s virusom uzrokovala je vrtoglav porast zaraze te je ona trenutno na vrhuncu u Pekingu. U prvih 20 dana prosinca vladino najviše zdravstveno tijelo procjenjuje da je nevjerojatnih 248 milijuna ljudi - što odgovara 18 posto stanovništva - zaraženo virusom. Kina tvrdi da je oko 5000 njezinih građana umrlo od covida otkako je izbio krajem 2019. Stručnjaci sugeriraju da bi moglo doći do 9000 smrtnih slučajeva dnevno u tekućem valu koji zahvaća tu zemlju.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja mjera protiv covida Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE