'vrijeme borbe'

Kina ulazi u 'novu fazu' politike prema pandemiji, oglasio se i Xi

31.12.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u subotu na jedinstvo dok zemlja ulazi u "novu fazu" politike prema pandemiji covida-19, u svojem prvom javnom obraćanju s tim u vezi pošto je kineska vlada prije tri tjedna promijenila pristup i ublažila strogu politiku zaključavanja i masovnog testiranja

U televizijskom obraćanju naciji u povodu Nove godine, Xi je rekao da je Kina prevladala nezapamćene poteškoće i izazove u bitki protiv covida-19 i da su njezine politike bile "optimizirane" kada su situacija i vrijeme to nalagali.

"Od izbijanja pandemije... većina stručnjaka i narodne mase, posebno medicinsko osoblje, radnici nosili su se s poteškoćama i hrabro ustrajali", rekao je.

  • +13
Epidemija koronavirusa u Kini Izvor: Profimedia / Autor: Noel CELIS / AFP / Profimedia

"Prevencija i kontrola epidemije sada ulazi u novu fazu, ovo je i dalje vrijeme borbe, svi su ustrajni i naporno rade i zora je pred nama. Radimo više, ustrajnost znači pobjedu i jedinstvo znači pobjedu".

Peking je ranije ovaj mjesec ukinuo svoju politiku nultog covida koja se temeljila na masovnom testiranju, centraliziranim karantenama i zaključavanjima što se provodilo gotovo tri godine.

Promjena politike rezultirala je valom zaraze širom zemlje, daljnjim padom gospodarske aktivnosti i zabrinutošću međunarodne zajednice. 

Kina se time uskladila sa svijetom koji je uglavnom odlučio otvoriti se i živjeti s virusom.

Odluka je donesena nakon nezapamćenih javnih prosvjeda zbog stroge politike koju je zagovarao Xi, najsnažnijeg otpora javnosti u njegovu desetogodišnjem mandatu koji se poklopio s lošim rastom kineskog gospodarstva vrijednog 17 bilijuna američkih dolara.