epidemija koronavirusa

Kina izvještava o 65 novih smrtnih slučajeva u jednom danu, na japanskom kruzeru desetak zaraženih

05.02.2020 u 06:24

Bionic
Reading

Kineska pokrajina Hubei, epicentar zaraze koronavirusom, objavila je da je u utorak preminulo 65 osoba od posljedica zaraze, čime je ukupan broj umrlih premašio 490

Na dnevnom brifingu, pokrajinsko povjerenstvo za zdravstvo u Hubeiju reklo je da je došlo do velikog povećanja broja zaraženih, s 3156 novih slučajeva.

Broj zaraženih sada je premašio 23.500 u kontinentalnoj Kini, od čega gotovo 17.000 u pokrajini Hubei.

Od novih 65 smrtnih slučajeva, 49 je bilo u Wuhanu, epicentru zaraze.

  • +6
Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Dosad je dvadesetak zemalja objavilo da je potvrdilo slučajeve zaraze, a samo su dva smrtna slučaja zabilježena izvan kontinentalne Kine - na Filipinima i u Hong Kongu.

U karanteni

Na japanskom kruzeru koji je u utorak stavljen u karantenu jer je njime ranije putovala osoba za koju se potvrdilo da je zaražena koronavirusom, ima desetak zaraženih ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pregledi su počeli u utorak za oko 3700 putnika i članova posade na kruzeru, nakon što je putniku iz Hong Konga koji je na brodu bio u siječnju potvrđen koronavirus.

Muškarac je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom brodom Diamond Princess otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je taj osamdesetogodišnjak zaražen koronavirusom. 

Zaraženi s broda prebačeni su u bolnicu u prefekturi Kanagawa, rekao je ministar zdravstva Katsunobu Kato na novinskoj konferenciji.

On traži da svi preostali putnici i članovi posade ostanu na brodu Diamond Princess još 14 dana.

Nakon što se brod usidrio u luci Yokohama, južno od Tokija, nekoliko desetaka pripadnika medicinskog osoblja stiglo je na brod kako bi ispitali zdravlje svih 2,5 tisuće putnika i tisuću članova posade, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva. 

Japan je prije ovoga imao 20 slučajeva koronavirusa.