NAKON OSTAVKE GILLARD

Kevin Rudd - novi australski premijer

27.06.2013 u 09:12

Bionic
Reading

Kevin Rudd prisegnuo je na funkciju australskog premijera u četvrtak, dan nakon što je Julia Gillard podnijela ostavku jer je ostala bez povjerenja među kolegama laburistima prigodom glasovanja. Nekoliko tjedana prije izbora, Gillard je prepustila svoje mjesto velikom suparniku, bivšem premijeru Ruddu

Gillard je na unutarstranačkom glasovanju dobila samo 45 glasova, dok ih je 57 bilo u korist Rudda, njezina suparnika unutar Laburističke stranke, kojega je s položaja predsjednika vlade i stranke na isti način izgurala prije tri godine.

Julia Gillard (51), prva žena na čelu vlade u povijesti Australije, najavila je neposredno prije glasovanja da će napustiti politiku ako izgubi.

Tijekom večeri u srijedu susrela se s glavnim guvernerom Quentinom Bryceom, predstavnikom engleske kraljice Elizabete, kako bi mu predala ostavku i predložila povratak Kevina Rudda (55) na čelo vlade.

Mjesecima se Laburistička stranka smatrala gotovo sigurnim gubitnikom u odnosu na Konzervativnu stranku Tonyja Abbota na izborima sazvanim za 14. rujna.

Povratak Rudda mogao bi značiti da će Australci na izbore izaći u kolovozu, a ne 14. rujna, kako bi se kapitalizirala njegova velika popularnost među biračima.

Promjena stranačkog vodstva uslijedila je nakon niza anketa koje su pokazale da bi manjinska vlada na čelu s Gillard mogla izgubiti i do 35 mandata na nadolazećim izborima, što bi konzervativnoj oporbi omogućilo uvjerljivu većinu u parlamentu sa 150 zastupnika.