NITI JEDAN PROJEKT

Kerumu apsolutna jedinica iz korištenja europskih fondova

Bionic
Reading

'Ono što Branko Grčić o splitskim projektima sigurno zna to je projekt istočne obale i projekt Spaladium centra. Ne znam koje će on projekte predstaviti u Londonu, ali je činjenica da mi sada nemamo niti jedan projekt u dovoljno odmakloj fazi da bismo ga prezentirali kupcima. Ono što smo naslijedili od prethodnih gradskih čelnika jest 'knjiga narudžbi', a niti jedan gotov projekt i to je sada ono na čemu radimo', kazao je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar

Predsjednik Uprave 'Micro projekta' konzultant Mladen Šimunac kaže kako nije istina da Split nema ni jedan gotov projekt koji bi ponudio potencijalnim ulagačima na međunarodnom tržištu.

'Mi, zapravo, nemamo nikakav projekt! A mogli bismo, zahvaljujući činjenici da EU nalaže da pet posto od 10 milijardi eura iz fondova mora biti investirano u urbana područja, riješiti puno gradskih problema. U urbana područja, prema EU kriterijima, u Hrvatskoj spadaju Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, samo treba predložiti prave projekte.


Da ne bude zabune, nekakav problem, recimo, Sveučilišta u Splitu nije problem urbane sredine koji bi se mogao riješiti novcem iz EU fondova, ali izgradnja prometne mreže – jest. Gradski metro, povezivanje Splita s otocima hidrogliserima ili hidroavionima, takvi i slični projekti bili bi financirani od strane Europske unije, ali ih netko treba pripremiti i predložiti', ističe Šimunac za Slobodnu Dalmaciju i upozorava na činjenicu da u Zagrebačkom holdingu dvjestotinjak ljudi i konzultanti koji su angažirani kao stručnjaci rade na pripremi takvih projekata.

'Grad Split ukinuo je projektnu agenciju, u kojoj se, doduše, slabo radilo, no svakako treba pripremati konkretne projekte. Radi se strategija prometnog razvoja Splita, ali ona je dugoročnog karaktera, nama treba nešto odmah i sad od čega će građani imati koristi i što će njihov život učiniti kvalitetnijim', kaže Šimunac.

'Bivši nisu toliko materijalno unazadili Split, koliko nisu ništa radili da grad krene naprijed, bili su okrenuti samima sebi i svojim problemima. Tješi to što će idućih godina u Split stići 200 milijuna eura iz fondova EU-a za objedinjavanje vodovodne i kanalizacijske mreže od Marine do Omiša. Zaposlit će se građevinari, bit će i novih radnih mjesta', nada se Vidošević.

Više pročitajte ovdje