ISTRAGA DORH-a

Kerumova sestra utajila tri milijuna kuna poreza?

06.05.2010 u 08:52

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Županijskom sudu istražni zahtjev protiv Nevenke Bečić (52) i tvrtke Kerum zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Sadašnju predsjednicu Gradskog vijeća Splita se sumnjiči da je kao direktorica Keruma od 1. travnja 2004. do kraja 2006. godine, pri izvršavanju obveza prema državnom proračunu, a u nakani da društvu pribavi nepripadajuću dobit, manje obračunala i platila poreza na dodanu vrijednost u iznosu od oko 1.942.600,00 kuna te poreza na dobit u iznosu od oko 1.010.200 kuna. Riječ je o istrazi zbog kaznenog djela utaje poreza u iznosu od 2.952.800 kuna.

Porezna uprava Split je podnijela prijavu državnom odvjetništvu zbog jahte Joke koja je kupljena na ime tvrtke, o koristi se u potpunosti u privatne svrhe. S obzirom na činjenicu da se radi o kaznenoj odgovornosti, zahtjev ne ide protiv tvrtke, nego protiv odgovorne osobe, u ovom slučaju Nevenke Bečić, koja je u tom razdoblju bila direktorica.

Željko Kerum je jedno vrijeme čak i živio na toj jahti sa svojom novom izabranicom Fani Horvat. No, ono što je isto indikativno je i to da ovo sasvim sigurno nije usamljen slučaj i vrlo često se zloupotrebljava mogućnost prijavljivanja privatnog plovila na ime tvrtke. Ako ovo znači promjenu trenda, sigurno ćemo čuti još zanimljivih imena u tom smislu. Tvrtka Kerum se žalila na odluku inspekcijskih službi Porezne uprave, ali je žalba odbijena i slijedi istraga.