IVANIŠEVIĆ O IZBORIMA U SPLITU

'Kerume, ne zaboravi Žarka Puhovskog počastiti lubinom!'

04.06.2013 u 15:44

Bionic
Reading

'To su potpune neistine', izjavio je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić komentirajući tvrdnju odlazećeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma da je izigrao dogovor o zajedničkom izlasku na izbore i da je upravo zbog toga propuštena pobjeda na izborima

Škorić nije bio previše uvjerljiv i nije dodatno komentirao informacije koje su u Splitu već nekoliko mjeseci javna tajna - da je s Kerumom bilo dogovoreno da njegov Jure Šundov bude kandidat za dogradonačelnika, Petroslav Sapunar za dožupana te da svaki treći vijećnik na zajedničkoj listi bude iz njegovog HGS-a.

'Od početka smo se zalagali za zajedništvo i pozivali sve stranke domoljubne i demokršćanske orijentacije', okolišao je Škorić. No činjenice su jasne: tek nakon što je HDZ objavio sastav svoje 'koalicije hrvatskog zajedništva' koju čini neobična kombinacija stranaka od HČSP-a do HSLS-a, Kerum se upustio u kampanju i gotovo izbacio njihovog Vjekoslava Ivaniševića.

'Nemojmo zaboraviti, Kerum duguje lubina gospodinu Žarku Puhovskom', duhovito je Ivanišević podsjetio na okladu koja je pala u jednoj HTV-ovoj emisiji gdje je Kerum bio spreman uložiti pečeno janje na svoj uspjeh u prvom krugu izbora. Puhovski ne voli janjetinu, pa mu je ponuđena riba...

Splitski HDZ-ovci u utorak su stali pred novinare te službeno i konačno objavili da su se pomirili s rezultatima izbora.

'Borili smo se korektno i dostojanstveno, a ulazak u drugi krug je veliki uspjeh jer prije četiri godine ni to nismo imali. Nažalost, izgubili smo i bit ćemo vrlo konstruktivna oporba', obećao je Škorić. Ivanišević je, pak, gotovo pjesnički zahvalio svojim biračima, opisivao je svoje šetnje plažama, lagani vjetar i svježinu sa zapada, ljeskanje mora i susrete s građanima.

'Ostvarili smo divna prijateljstva i doživjeli različitosti i toplinu koji su me pomladili, u samoći svog arhitektonskog biroa gotovo sam zaboravio kako je lijepo imati kontakte sa sugrađanima', priznao je Ivanišević.

U samom gradu Splitu dobio je oko tisuću glasove manje od HDZ-ovog kandidata za župana Zlatka Ževrnje i pokazalo se da bi uspio pobijediti samo da su svi Ževrnjini glasači zaokružili i njegovo ime.

'Gospodin Ževrnja je jako dugo u javnom i političkom životu i prepoznat je, za razliku od Vjeke koji se u javnosti manje pojavljivao. Svejedno, jako smo zadovoljni toplim dočekom koji je doživio', objasnio je Škorić. Zadovoljan je, kaže, i Tomislav Karamarko: čestitao im je jer je shvatio koliko je tanka bila nit između uspjeha i neuspjeha.
HDZ-ovci su kurtoazno čestitali novom gradonačelniku Ivi Baldasaru i objavili da će njihova desna koalicija 'podržavati dobre projekte', što je ovih dana omiljena fraza u Splitu. Vjeruju da će mjesto predsjednika Gradskog vijeća SDP prepustiti nekoj od nezavisnih lista.

Zanimljiv je bio osvrt na kampanju Luke Podruga iz HČSP-a: on tvrdi da je bila gotovo potpuno korektna. 'Ma bila je više nego blaga, skoro pa domobranska', kazao je Podrug i Baldasaru obećao sto dana mira.