CIJENA OSTANKA NA VLASTI

Kerum u šopingu: kako kupiti vijećnike?

24.09.2010 u 17:57

Bionic
Reading

Posljednja sjednica Gradskog vijeća pokazala je da splitski gradonačelnik ima tek 11 od potrebnih 13 glasova. 'Političari su jeftina roba, lako ću ih kupiti', kazao je. Čeka se reakcija, kandidata za uskakanje u vladajuću koaliciju ima napretek

Posljednja sjednica Gradskog vijeća pokazala je da splitski gradonačelnik ima tek 11 od potrebnih 13 glasova. 'Političari su jeftina roba, lako ću ih kupiti', kazao je u prvoj reakciji. Čeka se reakcija, kandidata za uskakanje u vladajuću koaliciju ima napretek.

'Političari su jeftina roba na tržištu, lako ću ih kupiti' – izjava je splitskog gradonačelnika Željka Keruma koja će vjerojatno ući u anale hrvatske političke misli. Premda je kupnja mandata već godinama uobičajena praksa u hrvatskoj politici, prije svega na lokalnoj razini, Kerum je prvi političar koji je istinu i izgovorio. Ovoga tjedna prvi put u 14 mjeseci vladavine ostao je bez većine u Gradskom vijeću, složna opozicija blokirala mu je donošenje odluka pa – ako ne želi nove izbore – hitno mora u šoping.

Koga će i kako Kerum kupiti, pitanje je koje ovih dana zabavlja splitske kuloare. Za većinu u Gradskom vijeću potrebno mu je 13 glasova, a on ih zasad ima tek 11: devet vijećnika njegova HGS-a, bivšeg HDZ-ovca Boška Knezovića (koji je prešao u gradonačelnikovu stranku, zlobnici će kazati da se prvi prodao) te nezavisnu Ljubicu Vrdoljak. Nakon raskida koalicije s HDZ-o Kerum se gotovo godinu dana oslanjao na dvojicu pravaša, no oni su ga ovog tjedna izdali.Stoga, kreće potraga...

Luka Roguljić

Iako se računalo da je siguran Kerumov igrač, vijećnik HSP-a pokazao je mišiće prilikom nedavnog imenovanja Duška Mucala za intendanta splitskog HNK. U vijećnici se nije pojavljivao cijeli dan, navratio je tek popodne – nakon pustih poziva i moljakanja – kako bi u pravom trenutku osigurao presudnu trinaestu ruku. Činjenica da ga je javnost prepoznala kao trgovca Roguljića nije previše uzbudila: dao je izjavu da mu je Gradsko vijeće 'smiješno', pa još dao do znanja da i u budućnosti namjerava uskakati i iskakati iz vladajuće koalicije kako mu se prohtije.

Roguljić ne nastupa samostalno, već provodi politiku HSP-a; ova stranka, naime, s Kerumovim HGS-om je u bliskim odnosima i u Županiji splitsko-dalmatinskoj, pa kad ondje netko kihne – zatrese se i Banovina. Nije isključeno da će HSP ovih dana dobiti kakav ustupak u županijskim tvrtkama i ustanovama poput Zavoda za javno zdravstvo ili Županijskih ljekarni, pa će se i u splitsku koaliciju vratiti mir.

Šansa za pomirenje: 80 posto

Luka Podrug

Jedini vijećnik HČSP-a i valjda jedini član te stranke ovog četvrtka jednostavno se nije pojavio na sjednici. Isključio je mobitel, propao je čovjek u zemlju.

Podrug, za razliku od Roguljića, nastupa potpuno samostalno, pa je cijelo vrijeme Kerumu pružao bezrezervnu podršku. Nakon pustih godina u opoziciji dočekao je svojih pet minuta vlasti, pa je žestoko i zapjenjeno branio sve poteze vlasti koje je u identičnim okolnostima prije par godina žestoko i zapjenjeno kritizirao.

Činjenicu da je svojim nedolaskom na sjednicu iznevjerio gradonačelnika upućeni tumače jednostavno – to je upozorenje, možda i ucjena, kojim se traži još kakav ustupak, kakva građevinska dozvola ili mjesto u kojem nadzornom odboru. Podrug, očito je, sebi diže cijenu.

Šansa za pomirenje: 99 posto

Milica Cipci

U Gradsko vijeće ušla je kao članica koalicije SDP-HNS-HSU, i to kao predstavnica umirovljeničke stranke. Kolege koji su je došlepali do vijećničkog mjesta ubrzo je napustila, pa se priklonila gradonačelnikovoj većini, a ubrzo je i napustila HSU te prešla u Stranku umirovljenika (SU).

Iako je u početku Kerumove vladavine bila čvrsta članica njegove koalicije, nakon što su iz gradskog proračuna isplaćene božićnice umirovljenicima odjednom je pokazala veliku dozu samostalnosti, pa demonstrirala da se na nju baš i ne može uvijek računati. Uzevši u obzir tradiciju umirovljenika u splitskom Gradskom vijeću, da su u presudnom trenutku uvijek presudni glas, nije nemoguće da se vrati pod Kerumove skute.

Šansa za pomirenje: 50 posto

Nikola Grabić

Jedini nezavisni vijećnik koji nije ni koketirao s Kerumovom većinom. Grabić, bivši gradonačelnik Splita, svome poslu pristupa inženjerski, pa zbilja proučava materijale za sjednice i raspravlja o strategijama, dugoročnim planovima i vizijama. U doba lepršavog gradonačelnika Željka, nervozne seke Nevenke i ne previše slobodomisleće većine iz Hrvatske građanske stranke Grabić zbilja izgleda kao padobranac.

Još prošle godine najavio je da će svoj glas dati 'onim projektima koji su od koristi za grad Split', a zasad se tako i ponašao. Kerumu, dakako, to nije dovoljno, no teško da će od Grabića dobiti više. Ako bi i pokušao, bio bi to vrlo, vrlo skupa akvizicija.

Šansa za suradnju: 10 posto

HDZ

Ova stranka posljednjih mjeseci pokazala se kao najžešća opozicija u gradu. Nakon što im je Kerum preoteo Boška Knezovića, spali su na samo tri vijećnika, no na njih ni u najluđoj kombinaciji ne može računati. Osim ako ne postigne nekakav strateški dogovor s Jadrankom Kosor, pa ih ona na to ne prisili.

Šansa za suradnju: pet posto

SDP-HNS

Formalno oporbena koalicija pokazala je iznenađujuće veliku dozu benevolentnosti prema gradonačelnikovim idejama. Istina, rijetko kada su mu se priklonili prilikom glasovanja, no znali su ostati u vijećnici kada bi kvorum došao u pitanje, što je prilika koju prava opozicija nikada ne bi propustila.

Šansa za suradnju: 10 posto

U svakom slučaju, splitski gradonačelnik morat će reagirati vrlo brzo: iduća sjednica Gradskog vijeća zakazana je već za 30. rujna, teško da će pretrpjeti još jednu javnu blamažu s nedostatkom kvoruma. Kolika će biti cijena Kerumova opstanka na vlasti – doznat ćemo naknadno.