SILOVANJE PROCEDURE

Kerum ostao bez većine, traži se ostavka!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 23.09.2010 13:02
  • Objavljeno 23.09.2010 u 12:43
Željko Kerum

Željko Kerum

Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotić

Sjednicu splitskog Gradskog vijeća napustila je kompletna opozicija i tako blokirala donošenje odluka. Gradonačelnik se ne uzbuđuje: 'Političari su jeftina roba, lako ih kupim!'

Po prvi put u četrnaest mjeseci vladavine, splitski gradonačelnik Željko Kerum ostao je u četvrtak ujutro bez većine u Gradskom vijeću: zakazana sjednica nije se održala jer su vijećnicu napustili SDP-ovci, HNS-ovci i HDZ-ovci, ali i donedavni Kerumovi partneri iz HSP-a i HSU-a te nezavisni vijećnik Nikola Grabić. Uz gradonačelnikovih devet vijećnika, u dvorani je ostala tek Ljubica Vrdoljak, što je bilo nedovoljno za održavanje sjednice.

Splitska oporba ovaj put se ujedinila protiv Keruma i njegove sestre Nevenke Bečić, inače predsjednice Vijeća, koja je pokušala silovati proceduru i preko reda uvrstiti točku o imenovanju novog ravnatelja Ustanove DES. No oporba je kolektivno napustila vijećnicu, pa onda još službeno zatražila Kerumovu ostavku!

Sam gradonačelnik, izgleda, nije se previše uzbudio:

'Političari su jeftina roba na tržištu, mogu ih kupiti kad mi paše! Oni žele destrukciju i stagnaciju!', obratio se Kerum novinarima, dok je seka Nevenka upozorila da su po prvi put HDZ i SDP otvoreno sklopili koaliciju protiv njezine i bratove vlasti. Pozvala ih je da, kad su već toliko hrabri, organiziraju referendum o smjeni gradonačelnika.

Split je tako, po prvi put u posljednjih desetak godina, blokiran. Nije usvojena nijedna od predviđenih dvadesetak odluka – pa ni ona o imenovanju Duška Mucala za v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta. Vrijeme curi, mandat Milana Štrljića službeno istječe 1. listopada, pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da splitski HNK i formalno bude bez vodećeg čovjeka. Osim ako Kerum zbilja ne posegne u blagajnu i kupi pokojeg vijećnika, za njega 'jeftinu robu'...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi