SPLITSKI DUEL

Kerum: Opara je gori od Baldasara; Opara: Kerum u četiri godine nije napravio ništa

26.05.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Već tradicionalno dnevno medijsko nadmetanje dvojice kandidata za splitskog gradonačelnika u petak ujutro otvorio je Željko Kerum, poručivši Andri Krstuloviću Opari da je 'lošiji čak i od Ive Baldasara'

'Čovjek je iz druge struke i ja to poštujem, ali raditi zgrade i projekte je jedno, a čuvati muzej i biti ravnatelj kazališta je drugo. Ako se ponovno dogodi rupa kao u četiri godine s Baldasarom, onda smo tek nastradali', poručio je Kerum.

U središtu obračuna još je tema sanacije gradskog odlagališta otpada Karepovac: dok se Krstulović Opara zalaže za projekt koji započinje upravo ovih dana, Kerum ima ideju prekopavanja kompletnog brda smeća starog šezdesetak godina i njegova izmještanja. Upitali smo ga gdje bi prebacio više od 1,2 milijuna kubika starog smeća, pa je odgovorio - u Lećevicu.

Kerum ima svoju računicu: kaže da se od Karepovca može stvoriti građevinska parcela te da bi s obližnjom bivšom vojarnom Dračevac nastala površina od 430 tisuća četvornih metara vrijedna preko 100 milijuna eura. 'Samo novcem od ova dva vrijedna projekta mogu se izgraditi svi splitski vrtići, sve splitske škole, Vukovarska i Bračka ulica, Žnjan, šetnica do Stobreča...', tvrdi on. Na slobodnu površinu smjestio bi Ikeu, koja je, po Kerumovim riječima, zainteresirana.

Konferencija za novinare Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

 'Uopće me ne zanima što kaže gospodin Kerum. Svašta je izgovorio posljednjih dana i nemam ni vremena, ni potrebe, ni volje komentirati njegove izjave. Drago mi je da nije zadovoljan mojim projektom za Karepovac. Bio je gradonačelnik četiri godine i sve što je napravio jest da je novac za sanaciju prebacio na šetnicu ispred vlastitog hotela. Ikea? Pa on je bio gradonačelnik četiri godine i nismo vidjeli ništa od investicija. Ostao je samo hotel Marjan, jedna od najvećih sramota hrvatskog turizma, opasno leglo zaraze i vjerojatno najveći skvot na Mediteranu', uzvratio je Krstulović Opara.

HDZ-ovu kandidatu podršku je dao ministar turizma Gari Capelli, koji se složio oko hotela Marjan i izjavio da je u Splitu posljednjih godina na djelu 'devastacija stihijskog razvoja turizma'.

'Imamo sjajne stanodavce, sjajne obiteljske kuće s bazenima, ali i samo tri tisuće postelja u hotelskom smještaju. Briga o turizmu mora ići u drugom smjeru, planski i kvalitetno, kako Split kao strateško i geografsko središte i zaslužuje. Ovaj grad je trenutno hit zbog svega što pruža, izuzev organizacijskog dijela. Nedostaje mu čvrsta ruka i planiranje kojeg nije bilo posljednjih osam godina', kazao je Capelli.