IZBJEGNUT SUKOB INTERESA

Kerum gradi kompleks s pet nebodera u Lori

04.06.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Uoči stupanja na dužnost novoga splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, njegova tvrtka objavila je skori početak gradnje velikog poslovno-stambenoga kompleksa u Lori, neposredno uz vojni kompleks i Spaladium arenu

SPLIT - Nakon završenog urbanističko-arhitektonskog natječaja, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, u Lori će se izgraditi pet nebodera − od kojih su tri na zemljištu tvrtke budućega gradonačelnika. Preostala dva nalazit će se na parcelama u vlasništvu Grada Splita, Hidrografskog instituta i nekoliko privatnih osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Tipologija solitera


Autori Kerumovog projekta u Lori su arhitekti iz studija Tehnozone: Siniša Bodrožić, Andrea Cvetko, Danijel Marasović i Filip Pochobradsky.

'Odabrali smo tipologiju solitera jer smo maksimalan dio prostora željeli ostaviti kao zelenu površinu', kaže arhitekt Marasović.

Svih pet nebodera povezivat će tzv. upušteni trg, a predviđeno je i podzemno parkiralište na tri etaže. 

Kerum je tako u posljednji trenutak izbjegao mogućnost da zbog ove investicije bude optužen za sukob interesa: sve izmjene GUP-a provedene su davno prije njegove kandidature za gradonačelnika, program natječaja prije nekoliko mjeseci prihvatilo je Poglavarstvo na čelu s Ivanom Kuretom, a rezultati su objavljeni prije njegova formalnog ulaska u Banovinu.

Najveći neboder u novom kompleksu Lora nalazit će se na mjestu današnjeg Kerumova trgovačkog centra, imat će 22 kata poslovne namjene i visinu od oko 70 metara. Dvije manje zgrade (sedam i 12 katova) imat će 11 tisuća četvornih metara stambenog prostora, budući da po splitskom GUP-u na toj lokaciji može biti najviše 40 posto stanova. Na susjednoj parceli, u dva manja tornja (13 i 14 katova), nalazit će se oko 17.000 kvadrata poslovno-stambenih sadržaja, u omjeru 60:40.

Sam je Kerum još prije nekoliko godina prozivao splitske gradske vlasti jer mu ne dopuštaju izgradnju kompleksa vrijednog 30-ak milijuna eura, no posljednjim izmjenama GUP-a to je riješeno. Suglasnost je pribavljena i od MORH-a, pa je očito prestalo vrijediti ograničenje izgradnje u blizini splitskoga vojnog kompleksa.

Jedan od vlasnika zemljišta gdje će se graditi, Nikola Bekavac, inače predsjednik Udruge hrvatskih ratnih veterana grada Splita, najavio je i da će se dio stanova u Lori iskoristiti za zbrinjavanje hrvatskih branitelja.

'Lora' je jedan od četiri velika projekta Željka Keruma, za koje su pretpostavke stvorene prije nego što je izabran za gradonačelnika Splita. Najkontroverznija je vjerojatno gradnja na Bačvicama, gdje bi po projektu arhitekata Damira Rake i Jurice Jelavića u nekoliko novih objekata trebao niknuti hotelski kompleks sa sedam zvjezdica.