NEMA KRIZE

Kerum dogodine radi četiri nova šoping centra?!

25.10.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Na jutarnjem prijemu u Banovini splitski gradonačelnik poslao je poruku najvećoj novčarskoj instituciji u Dalmaciji, potvrdio da izlazi na državne izbore te najavio da dogodine gradi nova četiri trgovačka centra. Sanader, ga, kaže, ne zanima, dok je Jošku Svaguši savjetovao da bi mu bilo bolje da je umjesto u noćnim provodima po Bačvicama nedjelju proveo na Hajdukovoj utakmici u Vinkovcima

‘Ako imate utjecaj na Splitsku banku, možete im napomenuti da plasiraju sredstva u splitske projekte. Posao banke je trgovanje novcem, a ne da svoju robu drže u skladištima’, ovako, prilično plastično, gradonačelnik Splita opisao je francuskom veleposlaniku u Hrvatskoj Jeromeu Pasquieru svoje probleme s najvećom novčarskom institucijom u Dalmaciji. Na primanju u Banovini Kerum je otvorio dušu, pa je pred Francuze istresao sve svoje probleme: od neviđene centralizacije Hrvatske, preko spore i neučinkovite državne administracije, do nedostatka novca za velike infrastrukturne projekte.

‘To je jedan od motiva našeg izlaska na izbore, želimo decentralizirati Hrvatsku i premjestiti Ministarstvo pomorstva i Ministarstvo turizma u Split. Ne smije se sve događati u Zagrebu, a da su svi ostali gradovi zamrznuti. Većina ostalih gradonačelnika u Hrvatskoj slaže se sa mnom’, objasnio je Kerum.

Francuski veleposlanik i njegovi suradnici u početku su bili iznenađeni gradonačelnikovim izravnim nastupom, a pogotovo izjavom da on osobno sa Splitskom bankom nema nikakve veze, ne duguje joj ni lipu: 'Dobro smo radili kad su gazde bili Austrijanci, čim su došli Francuzi nastali su problemi.'

Brzo se Pasquier pribrao, pa obećao pomoć: 'Danas se sastajem s njihovim predsjednikom uprave, prenijet ću mu poruke. Ali, i sami znate da nije lako uvjeravati bankare i nagovoriti ih da promijene svoje mišljenje.'

Pročavrljao su gradonačelnik i veleposlanik i o Hajduku, Francuzi su iznimno zadovoljni činjenicom da splitski klub već 65 godina nosi titulu ‘Počasne momčadi slobodne Francuske’ i najviše odlikovanje generala De Gaullea. A nakon što su gosti otišli, Kerum se konačno opustio. Novi noćni incident predsjednika kluba Joška Svaguše i policijsko privođenje prokomentirao je izjavom da bi mu bolje bilo da je otišao na utakmicu u Vinkovce.

'Incidenti nisu dobri ni za našu stranku, a ni za Hajduka, ako se to stvarno tako dogodilo. A možda je Svaguša reagirao opravdano, džentlmenski, kada je vidio da netko djevojku vuče za kosu', diplomatski će Kerum.

Na nagađanja da pomaže odbjeglom Ivi Sanaderu da stavi pod kontrolu dalmatinske ogranke HDZ-a tek se nasmijao, tvrdeći da mu je sve to skupa – smiješno. U idućoj godini on zato očekuje još više stečajeva i još veći broj nezaposlenih, pogotovo u malim i srednjim tvrtkama, dok najvećem hrvatskom izvozniku – Brodosplitu – namjerava pomoći ugovaranjem poslova. Između ostaloga, i naručivanjem čelika za nove trgovačke centre.

'Moje tvrtke će dogodine raditi nova četiri šoping centra. Gdje? Ha, ha, polako, treba najprije dobiti dozvole', najavio je Kerum.