svjetski dan izbjeglica

Kekuš: Hrvatske politike prema izbjeglicama su pune nasilja

20.06.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Na Svjetski dan izbjeglica, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS) upozorila je da su hrvatske politike prema izbjeglicama pune nasilja i kršenja ljudskih prava te podsjetila na potrebu za otvorenijim, solidarnijim i inkluzivnijim društvom

Svjetski dan izbjeglica podsjetnik je svima nama da ovo društvo možemo učiniti otvorenijim, solidarnijim i inkluzivnijim”, istaknula je Kekuš na konferenciji za novinare na Markovu trg.

Naglasila je da politike države trebaju biti solidarne prema izbjeglicama, jer to, kaže, trenutno nisu nego su i dalje upravo suprotne, pune su nasilja i kršenja ljudskih prava, pa čak i onih najugroženijih skupina, djece.

Uoči besplatne projekcije dokumentarnog filma "Igra sjenki", koju CMS organizira večeras na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, Kekaš je predstavila protagoniste filma - Sajid Khan iz Afganistana i Jano iz Sirijskog Kurdistana su kao djeca bez pratnje doživjela pushbackove na hrvatskim granicama.

“Molim vas da tretirate svakog čovjeka i dijete jednako”, poručio je Khan koji je se s 15 godina našao u situaciji da prelazi zelenu granicu, hoda po šumama, preko planina i suočava se s hrvatskom policijom.

Redateljica filma Eefje Blankevoort istaknula je kako je prije četiri godine "odlučila istražiti tamnu stranu Europe".

“Danas je trenutak da zastanemo i pogledamo što se događa na vašim granicama, i ne samo na vašim, nego i europskim granicama”, istaknula je Blankevoort.

Istaknula je da je snimajući dokumentarni, upoznala mnoge izbjeglice koje na europskim i hrvatskim granicama doživljavaju nasilje i nasilno protjerivanje.

“Jedan dečko iz filma, Mustafa, bio je 50 puta pushbackan, ali i mučen na granici. Hrvatski granični policajci, njih 14, mučili su ga, slomili ruku, koristili elektrošoker”, ustvrdila je redateljica.

U sklopu 9. tjedna IZBJEGLICAma!, Centar za mirovne studije i Rehabilitacijski centar za stres i traumu održat će i tribinu na temu “Djece bez pratnje u Hrvatskoj” u 17 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj.