bez povratka

UNHCR: U Europi je registrirano 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica

09.06.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Gotovo pet milijuna Ukrajinaca registrirano je kao izbjeglice diljem Europe nakon ruske invazije na njihovu zemlju, objavila je u četvrtak Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR)

"Rat u Ukrajini prouzročio je jednu od najvećih kriza raseljavanja ljudi zabilježenih u svijetu", objavio je UNHCR.

Od 24. veljače je u 44 europske zemlje registrirano ukupno 4,816.923 ukrajinskih izbjeglica, pokazuju posljednji podaci te agencije.

Ukupno je Ukrajinu napustio puno veći broj – do 7. lipnja zabilježeno je više od 7,3 milijuna izlazaka iz države, bez povratka.

Oko 2,3 milijuna Ukrajinaca vratilo se u svoju državu nakon što su je napustili. UN-ovi dužnosnici tvrde kako se vraćaju da vide svoju rodbinu, provjere stanje svoje imovine, vrate se na posao ili pomognu drugima da napuste državu.

Prema podacima UN-a, 90 posto Ukrajinaca koji su pobjegli u inozemstvo su žene i djeca. Muškarcima u dobi između 18 i 60 godina zabranjeno je izaći iz države kako bi mogli biti mobilizirani u vojsku.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procjenjuje kako je unutar same Ukrajine raseljeno oko 8 milijuna ljudi.

Ukrajinci najviše prelaze granicu s Poljskom u koju je ušlo 3,8 milijuna ljudi, a njih 1,15 je registrirano kao izbjeglice.

Stotine tisuća drugih pobjegli su u Mađarsku, Rumunjsku, Slovačku ili Moldaviju.

Oko 780 tisuća registriranih izbjeglica iz Ukrajine je u Njemačkoj, oko 367 tisuća u Češkoj, više od 118 tisuća u Španjolskoj.

Prema UNHCR-u, u Rusiju je otišlo 1,1 milijuna ukrajinskih državljana, a njih 17 tisuća u Bjelorusiju.