TPORTAL DOZNAJE

Što se događa u splitskoj bolnici? Ravnatelju se opako ljulja fotelja, imamo oštro pismo poslano Berošu

03.04.2023 u 14:17

Bionic
Reading

Nakon što je prije nešto manje od mjesec dana ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović ostao bez jednog od najbližih suradnika, kada je Vlada na zatvorenoj sjednici iznenada smijenila predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Jugoslava Bagatina, prošlog tjedna on je ostao i bez svoje formalne desne ruke: istekao je mandat zamjeniku ravnatelja Krešimiru Doliću, a on se iz privatnih razloga zahvalio na daljnjoj suradnji

U splitskoj bolnici evidentno traju previranja i sve je jasnije da je zbilja na djelu projekt pokušaja smjene ravnatelja Julija Meštrovića, o čemu je tportal pisao prije mjesec dana: njega je, kako tvrdi više neslužbenih izvora, ministar zdravstva Vili Beroš odlučio maknuti s funkcije samo pola godine nakon što je jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća dobio novi četverogodišnji mandat. Beroš i Meštrović u posljednje vrijeme izrazito rijetko komuniciraju, a ministar u splitsku bolnicu vrlo revno šalje brojne inspekcije.

Posljednji put to se dogodilo kada je Ministarstvo zdravstva u Zagrebu i Splitu istraživalo rad liječnika izvan bolnica u kojima su zaposleni, no to je provedeno na neuobičajen način: u Zagrebu su se podaci o radu na crno prikupljali samo u jednoj privatnoj poliklinici, bez fizičkog ulaska inspektora u ijednu bolnicu, dok su u KBC-u provodili istragu na više velikih bolničkih klinika i odjela, dakako uz odlaske i u privatne zdravstvene ustanove.

Meštrović je, kako se kolokvijalno izražavaju naši sugovornici, sve čvršće 'okružen'.

Na čelo Upravnog vijeća KBC-a odlukom Vlade postavljen je 41-godišnji kardiokirurg Mate Petričević, kojega se posljednjih mjeseci često viđa na skupovima HDZ-a, a navodno upravo on ima ambiciju postati novim ravnateljem. Tu je i jedna zaposlenica HZZO-a, također bliska ovoj stranci, a i ona se spominje u kuloarima. Smjena Petričevićeva prethodnika i bliskog Meštrovićeva suradnika Jugoslava Bagatina točno na pola mandata ostala je djelomično nerazjašnjena: iz Ministarstva zdravstva za tportal su početkom ožujka kazali da je razlog za to 'niz pritužbi na funkcioniranje sustava i od pacijenata i od djelatnika bolnice, te porazni nalaz zdravstveno-inspekcijskog nadzora'.

'Detektirano nepoštivanje radnih obveza, osim što je neprihvatljivo, ima dodatnu težinu u kontekstu lista čekanja', kazali su nam tada u Beroševu ministarstvu.

  • +2
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Tportal je ovog tjedna došao u posjed pisma koje je smijenjeni predsjednik Upravnog vijeća Bagatin uputio na adresu ministra zdravstva. U njemu se ovaj liječnik između ostalog žali na činjenicu da je za smjenu doznao iz novina, a Berošu je poželio da mu se ne dogodi isto 'jer će se osjećati poniženo'.

Takav postupak, smatra Bagatin, 'više govori o kulturnom ponašanju u politici i u vladajućoj stranci', koju proglašava svojom jer je i on član HDZ-a dugih trideset godina.

'Poštovani kolega Beroš, neugodno ste me iznenadili smjenom s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, poglavito u svjetlu pozitivnih trendova koji se događaju u KBC-u. Naime u izjavi za medije naveli ste da mi je mandat istekao, što nije točno. U članku se navodi da su osnovni razlog promjene na čelu UV-a duge liste čekanja na preglede i kirurške intervencije na pojedinim odjelima, klinikama i zavodima', piše uvodno Bagatin i potom iznosi podatke iz godišnjeg izvješća o kojemu je upravo nedavno raspravljalo Upravno vijeće splitske bolnice.

Ondje između ostalog stoji da je u KBC-u Split vidljiv neprestan porast korištenja bolničkih kapaciteta u ostvarenim danima liječenja, za 3965 bolničkih dana, te u broju pregleda pacijenata, koji je porastao s 1.357.935 na kraju 2021. godine na 1.554.562 na koncu prošle godine.

'Samo broj MR pretraga prošle godine porastao nam je za 210 posto. Prvi put u svojoj povijesti KBC Split je poslovao pozitivno za 6,682 292 kune - dakako, uz sanaciju kao i kod drugih bolnica - zahvaljujući boljoj organizaciji, pojačanom radu naših zaposlenika, boljem fakturiranju i bolničkom informatičkom sustavu', piše Bagatin Berošu.

'Kako bismo smanjili liste čekanja, uveli smo i poslijepodnevni rad, otvorili osam novih radilišta, ali s ovakvim pravima i mentalitetom naših građana, to je perpetuum mobile. Tijekom mojeg vođenja Upravnog vijeća povećao se ukupan broj zaposlenika s 3828 na 4156, broj specijalista s 538 na 578, a trenutno imamo 293 specijalizanta - nikada toliko u povijesti bolnice. KBC dakako ima i puno problema, kao i sve bolnice u Hrvatskoj, ali je ukupno ozračje pozitivno. Sastanci Upravnog vijeća bili su konstruktivni, ležerni, bez verbalnih i drugih ispada, kratkog trajanja. Dakle, unatoč svim pozitivnim pokazateljima, Vi me smjenjujete, a da me prethodno niste obavijestili bilo pismeno ili usmeno, što me je neugodno iznenadilo, a što bih ja bez pogovora prihvatio. Nije bilo pošteno da o svojoj smjeni saznam iz novina, a to na neki način govori više o Vama i Ministarstvu zdravstva, kojem ste na čelu, ali i o kulturnom ponašanju u politici i u mojoj vladajućoj stranci (član sam skoro 30 godina)', piše donedavni predsjednik Upravnog vijeća splitske bolnice.

'Želim Vama i novom predsjedniku Upravnog vijeća da doživite kraj svog mandata bez stresa te da se Vama ne dogodi da o svojoj eventualnoj smjeni saznate iz novina, jer ćete se osjećati jako poniženo', zaključuje Bagatin u pismu Berošu.

Ravnatelj splitske bolnice Meštrović uskoro će, kako doznaje tportal, Upravnom vijeću na čelu s novim predsjednikom Petričevićem predložiti ime svog novog zamjenika, a o njemu bi se trebalo odlučivati već idućeg tjedna. Sam Petričević prošlog tjedna u javnost je izašao s neobičnom izjavom da se 'imenovanje neće obaviti po babi i stričevima', ali i najavom da će od budućeg zamjenika ravnatelja bolnice tražiti 'jasan program i plan rada'. To, naime, naprosto nije moguće jer zamjenici ravnatelja provode program samog ravnatelja, koji ih i predlaže.

Treba vidjeti hoće li Upravno vijeće prihvatiti Meštrovićev prijedlog, a na koncu ga formalno mora amenovati i Vlada.

Sam Meštrović uživa poprilično veliku potporu zaposlenika splitske bolnice pa su u listopadu za njegov novi mandat glasali i predstavnici zaposlenika u Upravnom vijeću, a opći je dojam da najveću bolnicu u Dalmaciji vodi kompetentno i racionalno. Premda u javnost povremeno izlaze manji ili veći skandali, oni zapravo nisu učestaliji u odnosu na bilo koju veliku zdravstvenu ustanovu u državi.

  • +11
KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

KBC Split trenutno broji čak 4150 zaposlenih i u njemu se pruža primarna i sekundarna zdravstvena zaštita za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te tercijarna zaštita za sve četiri dalmatinske županije. Njoj gravitira oko milijun stanovnika ove regije, a ona s turistima u ljetnim mjesecima obuhvaća milijun i pol ljudi, uz Hercegovinu, koja joj također gravitira. O opterećenosti ove bolnice govori i podatak da oko milijun stanovnika Dalmacije na raspolaganju ima tek pet bolnica južno od Svetog Roka, a u ostatku Hrvatske ima ih točno trideset i tri. Samo u glavnom gradu - dvadeset.

KBC Split upravo se, uz ulaganja vrijedna nekoliko stotina milijuna kuna, nakon višegodišnjih priprema namjerava upustiti u veliki investicijski ciklus vrijedan oko 400 milijuna eura. U bolničkom kompleksu na Križinama priprema se izgradnja velikog istraživačko-medicinskog centra povezanog sa samom bolnicom i obližnjim Medicinskim fakultetom, a za ovaj projekt proveden je javni natječaj i odabrano pobjedničko rješenje te je izvjesno da bi barem dijelom mogao biti financiran europskim sredstvima.

U kompleksu na Firulama gradit će se novi objekt Centra za akutnu medicinu te bi sadržavao hitni prijem, operacijski blok, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju i kardiokirurgiju i jedinicu intenzivnog liječenja djece. Ova zgrada zapravo bi trebala biti svojevrsno proširenje iznimno opterećene splitske bolnice i trebala bi fizički povezati glavni bolnički objekt s obližnjom zgradom odjela pulmologije. Također, u istom kompleksu gradila bi se zgrada u koju bi se smjestile sve poliklinike i dnevna bolnica, ispod koje je planirana velika javna garaža.

Za ove dvije investicije dovršeni su arhitektonski natječaji i predstavljena pobjednička rješenja.