smrt na hitnom prijemu

KB Sveti Duh: Dva preminula pacijenta bila su zbrinuta u skladu s pravilima struke

25.03.2023 u 21:28

Bionic
Reading

Iz Uprave Kliničke bolnice "Sveti Duh" u subotu su izvijestili da su oba pacijenta, koji su nedavno preminuli na njihovom objedinjenom hitnom prijemu, bila zbrinuta u cijelosti u skladu s pravilima struke

Odgovorili su to Hini iz Uprave Kliničke bolnice "Sveti Duh" te izrazili sućut obiteljima umrlih pacijenata i pojasnili protokol u vezi dva preminula pacijenta, nakon što su mediji objavili da je dvoje pacijenata ondje umrlo kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema.

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici, smješteni, kako piše Index, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, na ležeća transportna kolica.

Iz bolnice su izvijestili da je jedan čekao sanitetsko vozilo za prijevoz, a drugi je bio zadržan preko noći u središnjem hitnom prijemu, do jutra, radi kontrolnih nalaza.

"Čini se da javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila 'u čekaonici' i to svakako treba pobliže pojasniti", napomenuli su.

Naime, kako su istaknuli, ovdje se nikako na redi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.

"Oba pacijenta su preminula u prostoru koji jest naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor u kojem se, nažalost, odvijaju i naši radni procesi, a koji dijelimo s obitelji i osobama u pratnji.

U našem objedinjenom hitnom prijemu, nažalost, ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sjede u čekaonici, čekati svoj prijevoz ili boraviti preko noći.

Pacijente u zajedničkoj čekaonici kontinuirano obilazi medicinsko osoblje

No, svi pacijenti koji čekaju prijevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje ih kontinuirano obilazi, reagira odmah i na svaki poziv", stoji u odgovoru.

Iz Uprave bolnice kazali su i da su, zbog sve većeg priljeva bolesnika na njihov hitni prijem, njihove prostorne potrebe odavno prerasle kapacitete objedinjenog hitnog prijema bolnice i nužno im je potreban novi prostor.

"O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, prezentirali smo idejno rješenje za novu zgradu u kojoj bi se smjestio novi objedinjeni hitni prijem i nadamo da će se za taj projekt uskoro pronaći novčana sredstava. Nova zgrada riješila bi naša prostorna ograničenja i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata u skladu sa standardima struke", naglasili su.

Iz Uprave KB "Sveti Duh" istaknuli su i da djelatnici te bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

"Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih", poručili su iz Uprave KB "Sveti Duh".