oglasila se i bolnica

Dva pacijenta nedavno umrla u čekaonici Hitne u Svetom Duhu: Tijelo jednog od njih navodno je našla obitelj

25.03.2023 u 11:23

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema, piše portal Zagreb.info.

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici, a oni su, kako doznaje Zagreb.info, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, umjesto u bolnički krevet smješteni u ležeća transportna kolica.

Prvi je pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je beživotno tijelo navodno u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli posjetiti pacijenta i pronašli ga mrtvog u čekaonici.

Samo nekoliko dana kasnije slično se dogodilo i s pacijentom dopremljenim iz doma umirovljenika. Dovezen je radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon zamjene pacijent je u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kada su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojega su došli – mrtav.

 Iz Uprave Svetog Duha su potvrdili da su se oba ova slučaja dogodila, ali i da to nisu jedini slučajevi te kažu da takve situacije na Hitnom prijemu bolnice nisu rijetkost.

”Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine”, objašnjavaju.

Dodaju da smrt na Središnjem hitnom prijemu nije rijetkost jer često dolaze teško oboljeli pacijenti. Otkrili su i koliko je pacijenata ove godine preminulo na Hitnoj.

”Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku”, kažu.

A kada je riječ o dvoje spomenutih pacijenata, za pacijenta preminulog 21. veljače navode da su zatražili opširna očitovanja svih prisutnih tijekom pružanja zdravstvene zaštite. ”Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog općeg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i liječnika, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije”, objašnjavaju iz bolnice.

Na upit o drugom preminulom pacijentu iz doma za umirovljenike, Uprava je potvrdila da je u bolnicu dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina.

”Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13:45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prijevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tijekom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo”, otkriva Uprava.