VESELA VESNA PUSIĆ

'Kaznena prijava? To je najbolje u životu!'

20.01.2012 u 12:21

Bionic
Reading

'To je najbolje u životu', ustvrdila je smiješeći se Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, osvrćući se u Varaždinu na kaznenu prijavu koju su protiv nje podnijeli članovi Vijeća za Hrvatsku – NE u EU

Naglasivši da svatko može raditi što hoće, pa i podnijeti kaznenu prijavu, Pusić je odbacila tvrdnje da je povrijedila slobodu odlučivanja birača iznoseći stav da bi isplata mirovina mogla biti upitna ukoliko propadne nedjeljni referendum.

'Građani moraju imati informacije i znati stvarni uvid u situaciju oko EU-a. Moraju znati istinu, za razliku od lažnih podataka, neistinitih i neprovjerenih informacija koje su se širile. Činjenica je da će se ishod referenduma, odnosno članstvo u EU, odraziti na percepciju naše stabilnosti, a to zatim na kreditni rejting, o kojem ovise ulaganja te visina kamata po kojima ćemo vraćati dugove. A padom kreditnog rejtinga hrvatski bi proračun trpio štete u milijardama', upozorila je Pusić.

Ministrica je istaknula da bi pad kreditnog rejtinga bio posebno poguban u aktualnim gospodarskim prilikama koje i bez toga zahtijevaju štednju i rezove.

'Za Hrvatsku je najveća prednost ulaska u EU stabilnost, politička i ekonomska. Zatim slijede sve druge, kao što je mogućnost korištenja fondova EU-a, reforma pravosuđa, poljoprivreda koja nije temeljena samo na poticajima, već i na obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša, fondovima ruralnog razvoja… Sve to su stvari o kojima ćemo razgovarati kako se one mogu mijenjati, što će se dodati, kako ćemo se prilagoditi. Sve to je živa materija, dok je stabilnost nešto čvrsto i trajno na dulji rok', ustvrdila je Pusić te dodala da će svaki rezultat referenduma iznad 50 posto za ulazak biti dobar, iako bi voljela i dvije trećine, ali da je najvažnije da građani izađu u nedjelju na birališta.

'Pusić počinila kazneno djelo zastrašivanja'

Pokret za Hrvatsku - NE u EU kazneno je danas, kao što je ranije najavio, prijavio DORH-u ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić zbog izjave da građani neće dobiti mirovinu ako ne uđemo u Europsku uniju.

Keleminec ispred DORH-a

'Vesna Pusić počinila je kazneno djelo zastrašivanja i iskoristila svoj položaj na štetu interesa hrvatske države te tražimo od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da odmah pokrene sudski postupak', kazao je nakon izlaska iz DORH-a Dražen Keleminac iz Pokreta za Hrvatsku - NE u EU, inače čelnik Autohtone hrvatske stranke prava.

'U kaznenoj prijavi citiramo članak 116. Kaznenog zakona RH koji kaže: 'Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima ili prigodom glasovanja glasuje za ili protiv određenog kandidata, odnosno glasuje za ili protiv opoziva određenog prijedloga u referendumu, ili uopće ne glasuje, kaznit će se novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine', naveo je Keleminac.

'Tražimo poštivanje jednakosti svih građana u smislu da su svi podložni sudskom postupku, bili oni Vesna Pusić, Ivo Josipović ili Ivo Sanader. Ako ova kaznena prijava ne bude pokrenuta ili se odbaci, Pokret za Hrvatsku - NE u EU smatrat će da pravna država u Hrvatskoj više ne postoji', zaključio je Keleminac.