sve izmislio

Kaznena prijava protiv Sirijca koji je tvrdio da ga je hrvatska policija odvojila od kćeri

01.03.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Sirijski državljanin osumnjičen je za kazneno djelo lažne uzbune. Riječ je o migrantu koji je prošle godine tvrdio kako je s petogodišnjom kćerkom prešao hrvatsku granicu te kako ga je kod Plitvičkih jezera policija odvojila od nje te joj se od tada gubi svaki trag. Ispada da dijete uopće nije postojalo, tj. da je Sirijac lagao da je putovao s djevojčicom

Policijski službenici Policijske postaje Slunj proveli su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim sirijskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo lažne uzbune.

Naime, 44-godišnjaka se sumnjiči da je, u cilju prelaska državne granice Republike Hrvatske te stupanja na tlo Europske unije, odnosno zemalja članica Schengenskog sporazuma i reguliranja boravka, lažno prikazao činjenicu da su ga pripadnici hrvatske policije 11. rujna 2018. na području Slunja odvojili od petogodišnjeg djeteta.

Osumnjičeni je lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da ono nije bilo s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom.

Lažna obavijest osumnjičenog za posljedicu je imala hitno djelovanje većeg broja službi, kako hrvatske policije, tako i policija više država članica Interpola i Europola.

Osumnjičeni je lažni nestanak djeteta prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je tom prilikom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Na GP-u Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Temeljem zaprimljene prijave policija je poduzela niz mjera i radnji traganja za maloljetnom osobom, pretraga terena, raspisala potragu za nestalom osobom u Schengenskom informacijskom sustavu te objavila profil nestale osobe na mrežnoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Pored navedenog, ostvarena je intenzivna međunarodna policijska suradnja u traganju za djetetom te je putem INTERPOL-a i EUROPL-a zatražen veći broj provjera. Osumnjičeni je u ovom trenutku nedostupan nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj jer je prije dovršetka postupka o njegovom zahtjevu za međunarodnom zaštitom napustio Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu.

Kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu u Karlovcu.