potraga u inozemstvu

Kazahstan: Zaplijenjen nakit vrijedan 230 mil. dolara nećaka bivšeg predsjednika

02.11.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Kazahstanska agencija za suzbijanje korupcije izvijestila je u srijedu o zapljeni dijamanata i nakita vrijednog više od 230 milijuna dolara, u okviru afere u koju je umiješan nećak bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva

"Tijekom akcije potrage u inozemstvu, zaplijenjeni su i državi vraćeni dijamanti i nakit u vrijednosti većoj od 230 milijuna dolara", navodi se u priopćenju agencije.

Nakit je zaplijenjen u okviru nove istrage protiv poduzetnika Kajrata Satibaldija - nećaka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019. - dodala je antikorupcijska agencija za AFP.

Satibaldi, uhićen u ožujku i optužen za zlouporabu novca Kazahtelekoma - državnog telekomunikacijskog operatera - i za "druga kaznena djela na štetu državne sigurnosti", prvi je član obitelji Nazarbajev koji je uhićen. U rujnu je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Kako navodi agencija za suzbijanje korupcije, "300 milijuna dolara koje je Satibaldi uložio u strane obveznice bit će uplaćeno u proračun Kazahstana", velike srednjoazijske zemlje bogate naftom i plinom.

U siječnju prošle godine više od 230 ljudi izgubilo je život u prosvjedima. Sadašnji predsjednik Kasim-Žomart Tokajev ocijenio je da su ih potaknuli strani "teroristi" koji su htjeli preuzeti vlast u zemlji, ali nikad nije iznio dokaze za to.

Tokajev, kandidat za svoj reizbor 20. studenog, otada nastoji učvrstiti svoj a oslabiti položaj svog autoritarnog prethodnika.

Glavni grad Astana, koji je bio preimenovan u čast Nazarbajeva, u rujnu je ponovno dobio staro ime.