tradicionalni obred

Katolički fanatici na Veliki petak razapinjani i bičevani na Filipinima

07.04.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Katolički fanatici pribijani su na drvene križeve, dok su drugi bičevali svoja leđa do krvi u sklopu obreda koji se tradicionalno odvija na FIlipinima za Veliki petak

Dok većina ljudi u religioznoj zemlji s katoličkom većinom provodi dan na misi i sa svojim obiteljima, neki u spomenutoj praksi vide pokajanje za grijehe ili traže božansku intervenciju, iako Katolička crkva ne odobrava tu praksu.

U selu San Juan, sjeverno od prijestolnice Manile, stotine stanovnika i turista gledalo je krvavu rekonstrukciju posljednjih trenutaka Isusa Krista.

Deseci muškaraca s krunama od vinove loze i tkaninom preko lica hodali su bosi kroz uske ulice, bičujući se bez prestanka bičevima od bambusa.

Krv im je tekla niz leđa, natapala gornji dio hlača i prskala gledatelje okupljene ispred dućana i kuća.

Neki su se zaustavili i legli na zemlju kako bi ih se moglo tući japankama i komadima drveta.

Kad je krv prestala curiti iz njihovih rana, koža im je probadana žiletima ili drvenim čekićem u koji su bile ubačene krhotine stakla kako bi prokrvarili.

  • +4
Bičevanje i razapinjanje na Veliki petak na Filipinima Izvor: Profimedia / Autor: JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

"Činim to za svoju obitelj kako bi bila zdrava", rekao je Daren Pascual (31).

"Samo se molite, a onda ne možete osjetiti bol", dodao je.

U završnoj fazi rituala, trojicu muškaraca su dopratili kostimirani rimski centurioni do zemljanog humka gdje su dvojica od njih bila vezana za drvene križeve.

Wilfredo Salvador, mali i žilavi bivši ribar koji je igrao ulogu Isusa Krista, imao je zabijene čavle kroz dlanove i stopala dok su dronovi letjeli iznad njega, a turisti fotografirali i snimali svojim pametnim telefonima.

Nakon nekoliko minuta čavli su izvučeni i Salvador je spušten na tlo.

Na nosilima su ga odvezli do medicinskog šatora na pregled, nakon čega je otišao kući taksi triciklom.

"On (Bog) mi daje fizičku snagu za razliku od drugih koji to ne mogu podnijeti", rekao je Salvador (66) koji je počeo sudjelovati u razapinjanju prije 15 godina nakon psihičkog sloma.

"Odlučio sam ovo raditi. Zahvaljujem se Bogu što mi je dao drugi život", dodao je.

Ritual se već desetljećima izvodi u selima oko grada San Fernanda, ali su raspeća bila otkazana posljednje tri godine zbog covida-19.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo sudionike na rizik od tetanusa i drugih infekcija.

"Vrlo je jasno da je Kristovo raspeće više nego dovoljno da se čovječanstvo spasi od grijeha", rekao je otac Jerome Secillano, izvršni tajnik odnosa s javnošću Biskupske konferencije FiIlipina.

"Ako želite oprost grijeha, idite na ispovijed", dodao je.