TJEDAN PRIJE USKRSA

Katolici slave Cvjetnicu - početak Velikoga tjedna

01.04.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. predvodio je u nedjelju misu Cvjetne nedjelje na Trgu svetog Petra u Rimu u nazočnosti tisuća vjernika okupljenih na proslavi početka Velikog svetog tjedna, a nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je započelo blagoslovom maslinovih grana i procesijom

Treću godinu zaredom Papa je stigao u papamobilu, a ne pješice do oltara podignutog u podnožju obeliska u središtu Trga Svetog Petra. Blizu obeliska je rekonstruiran vrt stoljetnih maslina.

Benedikt XVI. koji će 16. travnja proslaviti 85. rođendan, vratio se u četvrtak sa šestodnevnih apostolskih putovanja u Meksiko i Kubu i izgleda u dobroj formi.

Tijekom homilije Papa se pitao 'tko je za nas Isusu Nazarećanin, što mislimo o Mesiji, a što o Bogu' i naglasio da je to 'ključno pitanje koje ne možemo izbjeći, jer smo tijekom ovog tjedna pozvani slijediti našeg Kralja koji je za prijestolje izabrao križ'.

'Pozvani smo slijediti Mesiju koji nam ne jamči jednostavnu zemaljsku, već nebesku sreću, blaženstvo Boga. Moramo se pitati koja su naša očekivanja. Koje su naše najdublje želje s kojima smo danas došli ovamo proslaviti blagdan Cvjetnice kojim počinje Veliki tjedan', naglasio je Benedikt XVI.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nakon što je blagoslovio maslinove i palmine grane, pozvao je vjernike u Zagrebu da se priprave na početak vazma odnosno Velikog tjedna kako bi imali udjela u uskrsnuću Kristovu.

U središtu današnje mise bilo je čitanje Kristove muke. Kardinal je pozvao vjernike na molitvu, na razmišljanje o Isusovoj muci, križu, našem spasenju i Božjoj ljubavi. Dodao je kako je Isus umro na križu za svakog od nas.

Uz kardinala Bozanića u misnom slavlju sudjelovali su apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari, pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski i nekoliko svećenika.

Kardinal Josip Bozanić predvodit će danas tradicionalni Križni put na zagrebačkom Ksaveru s početkom u 16 sati.

Katolička crkva danas slavi Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje. Prisjećanje je to na slavni Isusov ulazak u Jeruzalem praćem poklicima naroda s maslinovim i palminim granama.