PRAVO NA SMRT

Katolici i anglikanci ujedinili se protiv eutanazije

12.01.2012 u 16:56

Bionic
Reading

Katolici i anglikanci odbacuju nastojanja za legalizaciju potpomognutog umiranja u Velikoj Britaniji, a umjesto legalizacije eutanazije potiče se poboljšanje njege teško bolesnih i poboljšanje palijativne skrbi, prenosi IKA

Uz legalizaciju ide i određena normalizacija, pojasnio je nadbiskup Peter Smith, zadužen za društvena pitanja pri katoličkoj Biskupskoj konferenciji Engleske i Walesa, dodajući da se ne može mijenjati zakon bez dugoročnih i ozbiljnih posljedica.

U svojoj kritici prijedloga, Katolička crkva preko novine Independent Catholic News, poručuje da su predviđene zaštitne mjere protiv zloporabe 'vrlo tanke'. Parlament je u prošlih šest godina prijedloge za legalizaciju eutanazije smrtno bolesnih osoba već tri puta odbacio. Crkva smatra da bi se prihvaćanjem prijedloga stavilo pod pritisak neizlječivo i teško bolesne osobe da okončaju svoj život kako ne bi bile ne teret bližnjima i društvu, pa se takozvano 'pravo na umiranje' može lako pretvoriti u 'obvezu umiranja'.

Prema prošlotjednom prijedlogu 'Komisije za potpomognuto umiranje' punoljetne bi osobe trebale imati pravo na izbor potpomognutog samoubojstva ukoliko su neizlječivo bolesne te imaju očekivani životni vijek kraći od godinu dana. Pri tome su preduvjeti da dotični nisu mentalno ugroženi te da je njihova namjera umiranja razmatrana od strane dva nezavisnih doktora. Odbor je utemeljila udruga 'Dostojanstvo u umiranju' koja zagovara eutanaziju.

Anglikanska crkva također je odbacila taj prijedlog.