ALARM WHO-A

Katastrofalan utjecaj Covida na liječenje raka: Prekinute onkološke usluge u trećini zemalja europske zone

04.02.2021 u 11:57

Bionic
Reading

Utjecaj pandemije covida-19 na liječenje raka je "katastrofalno", objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za Europu, koja je rekla da je došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja europske zone.

"Utjecaj pandemije na karcinome u regiji ne može se nazvati slabijim imenom od katastrofe", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, prigodom Svjetskog dana borbe protiv raka.

Među 53 zemlje koju obuhvaća WHO za Europu, u koje pripada i nekoliko zemalja središnje Azije, jedna od tri zemlje djelomično je ili u potpunosti prekinula usluge za onkološke pacijente zbog mobilizacije protiv pandemije koronavirusa ili restrikcija putovanja.

"U nekim zemljama došlo je i do nedostatka lijekova za rak, a mnoge imaju značajno smanjenje novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma, čak i najbogatije zemlje", rekao je Kluge u priopćenju, naglašavajući kako je došlo do dodatnog pogoršanja nejednakosti zbog ekonomske krize.

U Nizozemskoj i Belgiji, za vrijeme prvog zatvaranja u proljeće 2020. broj novih slučajeva karcinoma pao je za 30 do 40 posto, u Kirgistanu za 90 posto u travnju prošle godine, rekao je taj dužnosnik UN-a.

Prema predviđanjima WHO-a, u Velikoj Britaniji kašnjenja u dijagnostici i liječenju mogla bi povećati smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto a dojki za 9 posto u sljedećih pet godina.