kuga u susjedstvu

Katastrofa u Italiji: 'Neki su morali ubiti i deset tisuća zdravih svinja'

30.11.2023 u 20:04

Bionic
Reading

Ekipa HRT-a posjetila je Italiju, gdje se gubici koje je afrička svinjska kuga nanijela tamošnjim svinjogojcima računaju u desecima milijuna eura, a sektor se još nije oporavio. Zasad je samo spriječeno širenje bolesti koju su, na domaće, prenijele divlje svinje

Afrička svinjska kuga prije gotovo tri mjeseca poharala je Paviju, nedaleko od Milana. Vlasnici farme nisu bili raspoloženi za razgovor. Ljuti su i traže odštete, donosi HRT.

U Lombardiji je ukupno eutanazirano više od 40 tisuća i zaraženih i zdravih svinja, a Alberto Lasagna, direktor lokalnog poljoprivrednog udruženja, kaže kako su neki uzgajivači morali eutanazirati i po 10 tisuća zdravih svinja.

Pedeset posto svinja uzgojenih u Italiji dolazi iz ove regije. Posljednja tri mjeseca stočari ne rade, a kad će početi - teško je procijeniti.

'Europska komisija ublažila je mjere vezane za trgovanje svinjskim mesom s ovog područja. To je prvi, mali, korak prema povratku na staro. No, potpuno ublažavanje restrikcija bit će moguće tek tri mjeseca od pojave posljednjeg žarišta', istaknuo je Francesco Feliziani, Nacionalni referentni centar za afričku svinjsku kugu.

  • +4
Afrička svinjska kuga na Filipinima (ilustrativna galerija) Izvor: EPA / Autor: ROLEX DELA PENA

Virus su proširile divlje svinje koje u drugim dijelovima Italije i dalje predstavljaju veliku opasnost.

'Regionalizacijom i ograničavanjem kretanja, zahvaljujući suradnji vojske, lovaca, ministarstava i drugih dionika, te smanjivanjem populacije divljih svinja trenutačno uspijevamo držati virus pod kontrolom', rekao je Alessandro Beduschi, pročelnik za poljoprivredu regije Lombardija.

Šteta iznosi na desetke milijuna eura, a odštetu bi uzgajivači trebali dobiti početkom iduće godine.