'SPOMENIK DRUŠTVENOJ IMOVINI'

Katarina Peović: Namjerno uništavaju Đuru Đakovića i Kraš po uzoru na Tuđmanovu kriminalnu privatizaciju

15.12.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović izjavila je u nedjelju da unatoč brojnim nepravilnostima, nitko nije kažnjen za kriminalnu privatizaciju koja je iza sebe ostavila brojne nezaposlene i devastiranu ekonomiju.

Poručila je da se takav scenarij upravo odvija u Đuri Đakoviću, "poduzeću koje je dokazalo da je u stanju dobro poslovati, ali se uništava namjernim lošim poslovanjem i isisavanjem novca", a kaže da se manipulira i radnicima u Krašu koji su pod pritiskom prodavali dionice.

Peović je pred gradilištem Spomenika domovini održala konferenciju za novinare nazvanu "Spomenik društvenoj imovini", zajedno s Radom Borić (Nova ljevica) i Vesnom Konigsknecht (Socijalistička radnička partija).

Po njezinim riječima, Hrvatska je danas zemlja na europskoj periferiji koju zapadni kapitalistički centri koriste kao izvor jeftine radne snage i prostor za plasman svojih proizvoda, dok Vlada predstavlja izvršitelje briselskih i MMF-ovih direktiva o zatvaranju preostale industrije i uvođenju tržišne logike u sve pore društva, pa i obrazovanje i zdravstvo.

S obzirom na to da se gotovo svi predsjednički kandidati predstavljaju kao pravi Tuđmanovi nasljednici, pa čak i 'lijevi', Rada Borić je podsjetila kako je on borce za ljudska prava i neovisne novinare difamirao kao crvene, zelene i žute vragove.

"Tuđmanovi nasljednici i danas nastavljaju njegovu antidemokratsku tradiciju potkopavajući društvene temelje poput antifašizma i sekularizma, a on je autoritarni vođa od kojega se sve više nastoji proizvesti mit revizijom onoga što se zbilja dogodilo – legalizirana pljačka, podjela Bosne i Hercegovine i jedno autoritarno izolirano društvo", naglasila je.

  • +4
Konferencija za novinare predsjedničke kandidatkinje Katarine Peović Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Vesna Konigsknecht smatra da se nacionalizmom nastoji prikriti ono što stoji u temelju hrvatskog i svakog drugog kapitalističkog društva – podjela na klase s različitim i često suprotstavljenim interesima.

"Socijalistička Hrvatska nije bila idealna, ali je predstavljala bolje i pravednije društvo. Upravo te elemente, poput društvenog vlasništva, nastojimo vratiti", rekla je.

Na konferenciji su mladi predstavnici Radničke fronte razvili papir s preko 900 poduzeća koja su prošla lošu pretvorbu i privatizaciju.