isturena ambasada

Katar kao američki diplomatski predstavnik u Afganistanu

12.11.2021 u 16:59

Bionic
Reading

Katar će zastupati diplomatske interese Sjedinjenih Država u Afganistanu, dogovorile su te dvije zemlje što je važan signal potencijalnog izravnog angažmana između Washingtona i Kabula u budućnosti nakon dva desetljeća rata. Primajući katarskog kolegu u Washingtonu, američki državni tajnik Antony Blinken je potisao sporazum kojim se uspostavlja odjel za američke interese u veleposlanstvu države Katar u Kabulu, glavnom gradu Afganistana.

SAD je "zahvalan" za "vodstvo" i "podršku" koju Katar osigurava u pogledu Afganistana, rekao je Blinken u nazočnosti katarskog šefa diplomacije Mohammeda ben Abderrahmana Al-Thanija.

Sporazumom će se olakšat svaka formalna komunikacija Washingtona i talibanske vlade u Afganistanu koju SAD ne priznaje.

Dokument je potpisan u trenutku kad SAD i druge zapadne zemlje nastoje pronaći način kako da se postave prema talibanima pošto je ta skupina munjevitom brzinom u kolovozu zauzela Afganistan nakon što su se međunarodne snage predvođene SAD-om povukle iz dva desetljeća dugog rata.

Brojne zemlje, uključujući SAD i europske zemlje, oklijevaju sa službenim priznanjem vlasti talibana jer kritičari upozoravaju da se talibani udaljavaju od danih obećanja da će uključiti u svoju vladu raznorodne političke i etničke skupine te da neće diskriminirati žene i manjine.

No dolaskom zime sve više zemalja shvaća da se moraju više angažirati kako bi spriječile da osiromašena zemlja uroni u humanitarnu katastrofu.

Sporazum stupa na snagu 31. prosinca. Milijunima Afganistanaca prijeti glad usred porasta cijena hrane, suše i pada gospodarstva, potaknutih nestašicom novca, sankcijama protiv vođa talibana i obustavom velike financijske pomoći.

Pobjedom talibana u kolovozu naglo je obustavljena međunarodna pomoć vrijedna milijarde dolara koja je održavala gospodarstvo Afganistana.

U odvojenom sporazumu, Katar će nastaviti privremeno primati do 8000 ugroženih Afganistanaca koji su podnijeli zahtjev za posebnu migrantsku vizu (SIV) te članove njihovih obitelji, rekao je američki dužnosnik.