ZBOG STRADAVANJA CIVILA

Karzai zaprijetio zaleđivanjem sporazuma s SAD-om

Barack Obama u Afganistanu s Karzaijem

Barack Obama u Afganistanu s Karzaijem

Izvor: Sipa Press / Autor: press

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je zaprijetio u ponedjeljak da će zalediti dugoročni sporazum o strateškom partnerstvu koji su nedavno potpisale dvije zemlje ako NATO u Afganistanu (Isaf) bolje ne zaštiti civile tijekom svojih operacija

Karzai je uputio to upozorenje zapovjedniku Isafa, američkom generalu Johnu Allenu i veleposlaniku Sjedinjenih Država u Kabulu, Ryanu Crockeru koje je hitno pozvao u predsjedničku palaču zbog civilnih žrtava koje je izazvao Isaf, stoji u priopćenju koje je objavilo afganistansko predsjedništvo.

Karzai je naveo da je Isaf ubio više desetaka civila, među kojima žene i djecu, u bombardiranjima od subote. Afganistanski predsjednik je zapovjedniku Isafa i američkom veleposlaniku prenio svoje zabrinutosti zbog civilnih žrtava ubijenih i ranjenih posljednjih dana u četiri pokrajine Logar, Helmand, Kapisa i Badghis.

Ako se bolje ne zaštite životi Afganistanaca, sporazum o strateškom partnerstvu gubi smisao, upozorio je Karzai, prenosi se u priopćenju.

Sporazum koji su prošle srijede u Kabulu potpisali afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki Barack Obama određuje uvjete nazočnosti američkih vojnika u Afganistanu do 2024., dok je predviđeno da će se međunarodne borbene postrojbe Isafa povući krajem 2014.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi