CIKLOFIL

Kartonski bicikl

27.07.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Mali zgodni gradski bicikl od ljepenke? Zašto ne!

Izrađeni od ljepenke, otporne na vlagu i kišu, a koštaju tek - pedesetak kuna?! Ovaj naizgled savršen koncept zelenoga vozila izradio je Izhar Gafni iz izraelskoga kibuca Bror Hayil, koji je s prezirom zanemario negativna mišljenja svojih kolega.

Gafnijev bicikl potpuno redefinira ekološki pristup transportu, budući da nimalo ne zagađuje okoliš u svim fazama proizvodnje - pa čak ni kao gotov proizvod. Temeljna je sirovina za ovaj bajk reciklirana i rabljena ljepenka. Dakako, nije namijenjen za obaranje rekorda nego za urbani promet. Po Gafnijevoj procjeni, izrada jednoga bicikla stoji ga između 50 i 70 kuna, a prodajna bi cijena mogla biti između 350 i 550 kuna, ovisno o opremi.

Motivaciju je Izhar pokupio u Kaliforniji, gdje se po prvi puta susreo s konceptom kartonskog bicikla. Ipak, uvriježeno je mišljenje bilo da je korištenje tog materijala jednostavno nemoguće. Ili, kako Gafni kaže, 'gledao sam dokumentarac o proizvodnji prvoga jumbo jeta - jedan inženjer rekao je kako su mu svi govorili da je to što radi nemoguće - i da je to najbolji dokaz da ide u pravom smjeru'.

Prvi su prototipi izgledali kao kartonske kutije na kotačima, sve dok nije usavršio dizajn. A onda su počeli pristizati i investitori. Konačan je proizvod rama bicikla lakirana u smeđe/bijelu kombinaciju koja ničim ne odaje svoj kartonski sadržaj - dapače, čini se kako je materijal moderni polimer.

Jedna od najvažnijih stavki je nevjerojatno niska cijena. Krađa bicikala je rak-rana svih rekreativaca u Tel Avivu, a bicikl koji košta manje od poštenoga lokota to bi trebala promijeniti, drži Gafni. Što je najljepše, koncept je takav da omogućuje lako i jednostavno dodavanje malenoga mobilnoga elektromotora, što ga čini savršenim gradskim vozilom.