INICIJATIVA BIVŠIH KOLEGA

Kartelo: Nisam povrijedio ugled da me se smijeni s mjesta potpredsjednika Skupštine

23.12.2019 u 17:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku), na čije mjesto oporba predlaže da se imenuje Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), u ponedjeljak je rekao da se potpredsjednika može razriješiti ako je povrijedio ugled i čast, ali on to nije učinio, 'a ostalo je demokracija'

'Odboru za izbor i imenovanje predloženo je moje razriješenje i imenovanje novog potpredsjednika Skupštine iz redova oporbe', rekao je Kartelo novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine. Objasnio je da ta inicijativa dolazi od njegovih bivših kolega koji su sada u stranci Blok za Hrvatsku - Zlatka Hasanbegovića, Tomislava Jonjića i Ane Lederer.

Rekao je da se oporba usuglasila da umjesto njega, na mjesto potpredsjednika Gradske skupštine dođe predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!).

Kartelo je dodao da je podnio zahtjev skupštinskom Odboru za Statut, Poslovnik i propise jer je to bila 'elementarna poslovnička higijena'.

'U Poslovniku je objašnjen čitav postupak razrješenja potpredsjednika i imenovanje novog potpredsjednika. Ja sam samo molio da se to utvrdi na Odboru za Statut', rekao je Kartelo.

Na pitanje novinara kako komentira to što je taj Odbor danas poručio da je sve legalno, Kartelo je odgovorio da 'ako oni tako kažu, sve je u redu'.

'Postoji članak Statuta, odnosno Poslovnika Gradske skupštine koji govori o tome kako se može razriješiti potpredsjednika - to je povredom ugleda i časti, to je detaljnim obrazloženjem o povredi ugleda i časti. Mislim da nisam povrijedio ugled i čast i na kraju krajeva dao sam prisegu da to neću napraviti. A ostalo, Bože dragi, demokracija', rekao je Kartelo. 

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za Statut rekao je da su zaprimili mišljenje od potpredsjednika Gradske skupštine Krešimira Kartela vezano uz razrješenje za to mjesto.

Odbor za Statut se o tome očitovao i sukladno Poslovniku i Statutu Grada Zagreba je vezano uz samu proceduru donio danas mišljenje da oporba koja je donijela prijedlog koji je potpisan sa 20 zastupnika koji su dali podršku, može podnijeti zahtjev za imenovanje potpredsjednika Gradske skupštine.

Ilijaš kaže kako je njihovo mišljenje da bi bilo puno korektnije da se ta točka ne uvrsti po hitnom postupku na dnevni red Gradske skupštine nego da ide po redovnoj proceduri na skupštinsku sjednicu. 

'Naše je mišljenje da bi ta točka trebala proći redovnu proceduru i proći nadležni skupštinski Odbor za izbor i imenovanje', istaknuo je Ilijaš.