BALINJERADA I CARNIVAL SNOWBOARD SESSION

Karnevalske ludosti: Opatijom se spuštalo na kugličnim ležajevima, a Rijekom na daskama

24.02.2019 u 17:06

Bionic
Reading

Ovoga vikenda program opatijskog karnevala zaključen je u nedjelju središnjom manifestacijom, 36. opatijskom Balinjeradom, jedinstvenom utrkom vozilima na kuglične ležajeve, u kojoj sudjeluju maskirani vozači s neobičnim konstrukcijama vozila svih boja i oblika

Utrka se odvila na nizbrdici glavne opatijske ulice do Slatine. Dijelom je to ispit spretnosti u brzom savladavanju trase a dijelom prilika za pokazivanje mašte i duhovitosti u izradi kostima i alegorijskih vozila.

Najprije se stazom spuštaju vozači karića i monopatina, najjednostavnijih vozila u obliku platforme s kugličnim ležajevima, a potom 'merikanska vozila', raskošne konstrukcije na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima. 'Taxi balinjera' je ove godine omogućila zainteresiranim gledateljima da sudjeluju u spustu, uz pratnju iskusnih natjecatelja.

Nakon utrke, istom rutom je prošla povorka opatijskih karnevalskih skupina, a 'Balinjerada' je završila natjecanjem 'Kukalkom', morskom inačicom Sinjske alke. Tu natjecatelji 'jašuči' na leđima jedni drugima, u plitkom moru na Slatini pokušavaju ostvariti što više bodova gađajući viseću metu. 

  • +17
Opatija: Balinjerada, uzbudljiva utrka maškara na vozilima s kugličnim ležajevima Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Rijeci se ove nedjelje održao Carnival Snowboard Session, natjecanje snowboardera na rampi na Gatu Karoline Riječke, svega nekoliko metara od mora. Na gatu je sagrađena desetak metara visoka rampa, na koju je dovezen snijeg iz planinskih krajeva. Natječe se dvadesetak natjecatelja iz Hrvatske, Austrije, Rumunjske i Slovenije, a prvi put i četiri natjecateljice.

Natjecanje je postaja World Snowboard Toura te se boduje za poredak najboljih svjetskih snowboardera. Priređena je i dječja staza, na kojoj djeca od tri do 10 godina mogu pokušati stajati i spuštati se uz pomoć iskusnih instruktora.

  • +15
Rijeka: 11. Carnival Snowboard Session na Gatu Karoline Riječke Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL