JOVANOVIĆ BOZANIĆU NA BADNJAK

'Kardinale, vaš letak nije informacija, nego dezinformacija!'

24.12.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je s medijske konferencije kako 'letak koji je Crkva dijelila po benzinskim crpkama, kioscima i supermarketima vrvi neistinama, dezinformacijama i zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenom odgoju'. 'Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija. Poručujem mu: uvaženi kardinale Bozaniću, to nije informacija – to je jedna velika dezinformacija', rekao je ministar Jovanović

Uz ispriku što su medijsku konferenciju odlučili upriličiti na Badnjak, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta objasnili su kako im je namjera očitovati se još jednom 'o kampanji protiv zdravstvenog odgoja u školama, pri čemu se šire netočne informacije i pozivaju roditelji, učitelji i nastavnici na bojkot'.

'Podaci o zdravstvenom stanju učenika, o broju maloljetničkih trudnoća i abortusa, spolno prenosivim bolestima, pokazuju da je zakazala i obitelj, i škola, i Crkva. Zato nam je potreban zdravstveni odgoj u školama, koji je donesen po svim pravilima struke', ocijenio je ministar Željko Jovanović

Po njemu, učitelji, nastavnici i stručni suradnici dobili su jasnu uputu prije implementacije programa upoznati roditelje s aktivnostima koje planiraju provesti te zatražiti njihovu potporu u preventivnim aktivnostima.

Letak koji se dijeli obična je dezinformacija javnosti sračunata da zlonamjernim prikazom onemogući kvalitetnu provedbu zdravstvenog odgoja u školama, koji ne da ne narušava obiteljski odgoj, nego daje šansu roditeljima da napokon sjednu s djecom i razgovaraju o svim bitnim pitanjima za odrastanje, pa i o spolnosti', objasnio je ministar.

Kad je sporni letak u pitanju, koji se ovih dana dijelio na kioscima Tiska i Konzumovim trgovinama, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je kako 'sve ono što stoji u letku koji je distribuiran djeca neće učiti'.

'Ako bi učitelji neke sadržaje koji se navode u letku i koristili, moram upozoriti da oni nisu sastavni dio kurikuluma i ti učitelji, sukladno pedagoškoj praksi, ne bi korektno odradili svoju zadaću. Manipulacijom neistinitih sadržaja, manipulira se i roditeljima', rekao je Flipović.

Iznio je i statističke podatke o tome koliko malo djeca sa svojim roditeljima razgovaraju o spolnosti i seksualnoj edukaciji, pa je naveo kako o seksualnom životu s majkom nikada ne razgovara 27 posto djevojaka i 53 posto mladića, dok s ocem o tome nikad ne razgovara 76 posto djevojaka i 57 posto mladića

Odbacio je i prigovore kako nije provedena javna rasprava, uz opasku da 'ako se o ičemu raspravljalo, onda je to zdravstveni odgoj, i to već osam godina, često ne na konstruktivan i produktivan način'.


Osim ministra Jovanovića i ravnatelja Filipovića o provedbi i implementaciji zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama, a kako bi se osvrnuli na, kako su naveli, netočne i zlonamjerne informacije koje se plasiraju u javnost, govorili su i članovi povjerenstva za izradu Kurikuluma zdravstvenog odgoja – sociolog Aleksandar Štulhofer i ginekolog Dubravko Lepušić

Sociolog Štulhofer upozorio je kako je letak koji se dijelio ovih dana 'doista zbunjujući za roditelje' te kako su 'izvučene samo četiri rečenice iz četiri knjige od njih 16 koje su ponuđene kao dodatna literatura nastavnicima ako se žele informirati'.

'Nalazi li se tekst bilo koje od te četiri rečenice, bilo koje četiri knjige ili svih 16 knjiga, čak i jedna riječ u kurikulumu? Ne. Roditeljima su ponudili kao informaciju nešto čega u kurikulumu nema', ukazao je Štulhofer, uz napomenu kako je 'svaka od četiri rečenice izvučena iz konteksta'.

'Nikako ne govorimo čega ima u kurikulumu, a to su važne stvari koje će u budućnosti donijeti da generacije žive uspješnije, sretnije i zdravije, ali i da stvorimo roditelje koji će biti daleko bolji seksualni edukatori svojoj djeci nego što su to današnji roditelji', poručio je Štulhofer.

Dr. sc. Dubravko Lepušić, ginekolog u KB Sestre milosrdnice, iznio je podatke kako mladi, u prosjeku, stupaju u seksualne odnose sa 17 godina, dakle neki i ranije. Po nekim istraživanjima koje je provodio u 51 srednjoj školi, 'njih 59 posto imalo je seks pod utjecajem alkohola, a 13 posto pod utjecajem droga'. Osim toga, njih 70 posto je procijenilo vlastiti rizik od zaraze kao visok, a 90 posto je imalo iskustvo rizičnog spolnog ponašanja.

Svega 12 posto adolescentica, po tim podacima, koristi kontracepcijske pilule, kondom pri prvom spolnom odnosu koristi svega 40 posto mladih, godišnje imamo više od 2.000 maloljetnčkih trudnoća s trendom porasta i 400 registriranih abortusa. HPV se javlja u 35-40 posto slučajeva. Ta bolest uzrokuje rak vrata maternice od kojeg 400 žena godišnje oboli, a njih 100 umre.

'Da mi je netko rekao kako će Crkva pred Božić dijeliti ovakve letke o seksu, ne bih mu vjerovao, pogotovo u trgovačkim centrima koji rade nedjeljom, koji dva štanda dalje imaju porno-literaturu i prodaju kondoma. Što reći o tome nego citirati šalu s društvenih mreža koja kaže: Medo je našao konjića', zaključio je Lepušić.

Na kraju, ministar Jovanović se pohvalio kako je zdravstveni odgoj jedan od najboljih poteza njegovog resora. Ima potporu, rekao je, Ministarstva zdravlja, javne pravobraniteljice za djecu, ali i javnosti, odnosno 65 posto anketiranih građana.